RT: Saudijska Arabija okrivila Iran za napade na tankere, ali ne želi „regionalni rat“

Izvor: Vostok.rs, 17.Jun.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Saudijska Arabija okrivila Iran za napade na tankere, ali ne želi „regionalni rat“

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman optužio je Iran da je ove sedmice organizovao napade na dva tankera u Omanskom zalivu. Jedna od eksplozija potresla je brod u japanskom vlasništvu, i to u vreme kada je japanski premijer Abe razgovarao u Teheranu.
Iranska vlada "nije poštovala prisustvo japanskog premijera kao gosta, jer je Teheran umesto toga napao dva tankera, od kojih je jedan krenuo ka Japanu", rekao je bin Salman za saudijski "Ašrak Al Avsat". Prestolonaslednik je dalje optužio Teheran za "ciljanje bezbednosti i stabilnosti regiona", ali je naglasio da Rijad ne želi da trenutne tenzije odvedu u "regionalni rat". Dva natna tankera, norveški "Front Altair" i japanski "Kokuka karidžis", pretrpeli su u četvrtak napade u Omanskom zalivu. Američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo brzo su pripisali odgovornost za incidente Teheranu, pozivajući se na "obaveštajne izveštaje". "Verovatno potpis Irana stoji iza svega toga", rekao je Tramp. Vašington je kasnije objavio nejasan video koji navodno pokazuje posadu iranskog patrolnog čamca koji uklanja minu sa jednog od tankera. SAD nisu pružile dodatne dokaze o navodnoj krivici Irana za napade. Šef japanske brodske kompanije koja je vlasnik broda, u međuvremenu je rekao novinarima da je posada videla "leteći objekt" koji je pogodio brod. Iran je negirao sve optužbe. Ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da su SAD "odmah skočile" da okrive njegovu zemlju "bez trunke činjenica ili posrednih dokaza", s ciljem sabotiranja odnosa Irana s Japanom. Brodovi su napadnuti upravo kada je premijer Šinzo Abe došao u Teheran, što je prvi put da je japanski lider posetio zemlju od Islamske revolucije 1979. godine. Stručnjaci koje je intervjuisao RT izrazili su ozbiljne sumnje u pogledu toga da bi Iran izvršio tako bezobrazan napad na strane brodove u vreme povećanih tenzija u regionu. „Zašto bi Iran to učinio? Oni nemaju razloga da idu u rat i nemaju razloga da eskaliraju situaciju“, istakao je analitičar odbrane i penzionisani general-pukovnik Amjad Šoaib. Neki američki saveznici u Evropi, takođe oklevaju da slede Vašingtonove optužbe protiv Irana. Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas je izjavio da je video snimak, koji je objavila američka mornarica, "nedovoljan" da "napravi konačnu procenu" incidenta. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.