Izvor: Blic, 15.Jan.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi japanski premijer POSLE TRI DECENIJE u Beogradu; Vučić: Ovo je istorijska poseta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je današnju posetu japanskog premijera istorijskom, prekretnicom i posetom od ključnog značaja za unapređenje bilateralnih odnosa, te naveo da je japanskom premijeru Šinzo Abeu preneo da se nada unapređenju odnosa, posebno ekonomskih.

"Velika je čast i zadovoljstvo da u Beogradu i Srbiji pozdravimo gospodina Šinzu Abea, premijera vlade prijateljskog Japana i zvaničnika tako visokog ranga, koji je kao prvi posetio Srbiju nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 31 godine", rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao zajedno s japanskim premijerom.

Razgovori su bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski, naveo je Vucić te dodao da je japanskom premijeru poručio da privrednici njegove zemlje neće nigde naći povoljnije uslove za ulagajne nego u Srbiji.

"Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima, pre svega na globalnoj sceni, ali još više o pitanjima naših međusobnih odnosa, gde očekujemo unapređenje pre svega na ekonomskom planu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je izneo i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rešavati u skladu s međunarodnim propisima.

Uz zahvalnost Japanu za svu pomoć u vreme elementarnih nepogoda, posebno za vreme katastrofalnih poplava 2014, Vučić je ponovio poziv japasnkim investitorima da u većem broju dođu i ulože u Srbiju.

On je podsetio da je Srbija u 20 veku pretrpela ogromne žrtve, da je imala mnoge ratove, ali da se nada da u 21. veku neće imati nijedan rat, i da će svojim radom i napretkom smanjiti veliku razliku u ekonomskom razvoju koju ima prema Japanu.

Vučić je, nakon sastanka sa japanskim premijerom, ukazao da je trgovinska razmena Srbije i Japana mala, te da je japanski gost konstatovao da to otvara velke mogućnosti i prostore u budućnosti za napredak.

"Ipak naša saradnja u poslednje vreme značjano je napredovala, što se vidi i po angažovanju japanskih firmi na preradi smeća u Vinči, zatim u Obrenovcu na odsumporavanju u TENT-u, te i otvaranje fabrike Jazaki u Sapcu, kao i najavi novih investicija u Srbiju".

Preneo je da je razgovarao sa predstavnicima 16 značajnih japanskih kompanija, kojima je uputio poziv da investiraju u Srbiju.

"Smatram da je Srbija najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope. U Srbiji mogu da naprave najveći profit, a naš motiv je da dalje smanjujemo nezaposlenost i učimo o poslovnoj etici od Japanaca", kazao je Vučić.

Zahvalio se istovremeno i srpskim privrednicima, koji su, kako je kazao, danas dobro predstavljali svoje kompanije, te izrazio uverenje da će svojim vrhunskim proizvodima, kako poljoprivredi, tako IT sektoru, uspeti da pronađu svoje mesto na veoma teškom, ozbiljnom i zahtevnom japanskom tržištu.

Vučić je kazao da je sa Abeom razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu, te da je dobio podršku za očuvanje stabilnosti i regionalnog mira kao suštinske stvari za napredovanje naših ekonomija.

Osvrnuo se na kraju i na svojevremenu izjavu japanskog ambasadora srpskom kolegi, a on je preneo tadašnjem predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću - da Srbija treba da se uzda u sebe najviše.

"Mi se uzdamo u sebe, ali i u naše prijatelje“, poručio je Vučić i istakao da očekuje još veći dolazak japanskih turista i privrednika.

On je podvukao da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Mei Đija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obeležilo međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

Abe: Srbija ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Srbija je ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, poručio je danas premijer Japana Šinzo Abe i najavio da će Japan aktivno pomagati evropske intergacije naše zemlje i regiona.

Abe je ocenio da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem novi početak prijateljstva između dve države i da ćemo snažno ojačati japansko srpske odnose i u političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim sferama.

On je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije rekao da mu je izuzetno drago što posećuje Srbiju u vreme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa Vučićem, koji, primetio je, "veoma dobro poznaje Japan".

Japanski premijer je rekao da je predložio srpskom predsedniku inicijativu za saradnju Japana sa zemljama Zapadnog Balkana na šta je Vučić, naveo je, izrazio snažnu podršsku.

On je rekao i da Japan podržava i aktivno će pomagati evrointegracije Srbije i regiona.

Srbija je ključna država za stabilnost zapadnog Balkana ukazao je Abe i podvukao da su i zbog toga odnosi sa Srbijom veoma važni.

Međunarodna zajednica suočava se sa problemom naoružanja i pretnje Severne Koreje, izazivanjem sukoba i ozbiljnim provokacijama protiv međunarodnog prava i poretka koji se bazira na vladavini prava.

"Dogovorio sam se sa predsednikom Vučihem da ćemo tesno sarađivati u reagovanju na te probleme" rekao je Abe.

Japan čvrsto podržava solidarnost Evrope i proces integracije i želi aktivno pomagati reforme Srbije i država zapadnog Balkanakoje nameravaju da postanu članice EU.

On je kao primer i simbol saradnje i prijateljskih odnosa naveo projekat odsumporavanja TE Obrenovac.

Premijer Abe je zaključio da odnosi Japana i Srebije imaju potencijala za dalji razvoj.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Japanskom premijeru priređen je svečani doček ispred Palate "Srbija", a dobrodošlicu mu je poželeo predsednik Vučić.

Zvanični razgovori delegacija počeli su u Palati "Srbija", a kasnije posle podne predviđeni su i razgovori s privrednicima.

Tokom sastanka delegacija s privrednicima planirano je da im se obrate Vučić, Abe i Brnabićeva.

Na aerodromu ga dočekala Ana Brnabić

Japanski premijer Šinzo Abe sleteo je danas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gde ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Šinzo Abe u Srbiju dolazi u okviru evropske turneje, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je, uoči dolaska japanskog premijera da je to velika čast i da smo na tu posetu veoma ponosni, te da je Srbija jedna od šest zemalja istočne Evrope koju će posetiti, u kojoj će se najduže zadržati i jedina zemlja koju će posetiti, a koja nije članica EU.

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena ispred Palate Srbija, a pisustvovaće i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana.

Japanski premijer u dvodnevnu posetu Srbiji stigao je zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a to je i prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

Prema programu, posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji đunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Vučić privrednicima Japana: Teško ćete naći uslove kao ovde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas japanskim privrednicima da nigde neće naći tako dobre uslove za investiranje kao u Srbiji, kao i da država može da pomogne raznim subvencijama.

Vučić je, na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima dve zemlje, naveo i da japanske firme koje budu poslovale u Srbiji time mogu da da obezbede "najšire domete" u spoljnoj trgovini, uz podsećanje da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa kompletnim regionom, EU, Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, ali i drugim zemljama Evroazijske unije.

- Možda će vam se, poštovani prijatelji iz Japana, učiniti nepristojnim ono što ću reći, ali ja zaista mislim da japanske kompanije ne mogu da pronađu bolje mesto za ostvarenje svojih profita i poslovnih interesa i za ostvarenje dobrih rezultata u ekonomiji, od Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da Srbija i Japan mogu u kratkom roku višestruko da uvećaju trgovinsku razmenu

On je, takođe, rekao da su samo u prethodnih nekoliko meseci postignuti dogovori sa japanskim kompanijama, kao što je Micubiši, koji je pobedio na tenderu za jedan projekat u TENT-u u Obrenovcu, pomenuo je i japansko-francuski konzorcijum Itoću koji je pobedio na konkursu za deponiju u Vinči, te podsetio da je nedavno otvorena fabrika Jazaki u Šapcu.

Predsednik Srbije je naglasio da će japanski partneri teško moći da nađu bolje mesto od Srbije u Evropi i kada je reč o radnoj snazi, koja je kod nas veoma kvalitetna, vredna i obrazovana.

- Kao država imamo značajne mogućnosti da raznovrsnim subvenicjma pomognemo vaša ulaganja i zato vam kažem da napravite tu računicu i molim vas da se odlučite za ulaganja i vaše veće prisustvo u Srbiji - podvukao je Vučić.

On je još jednom zahvalio japanskom premijeru Šinzo Abeu što je došao u posetu Srbiji i dodao da želi da ohrabri privrednike na veću saradnju sa Japanom.

- Mi želimo i uveren sam da je to vizija premijera Abea da mi, u Srbiji, budemo deo 'Abenomiksa' kako se to popularno širom sveta kaže. U Srbiji ćete imati lojalnog, korektnog i iskrenog partnera - poručio je Vučić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 16 japanskih, globalnih kompanija i 16 srpskih kompanija, kao i delegacije dve zemlje. U srpskoj delegaciji su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Goran Knežević, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović.

Brnabić: Srbija je danas zemlja sa stabilnom ekonomijom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima dve zemlje da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i stabilnim javnim finansijama, kao i da je udeo javnog duga u BDP ispod 60 odsto.

Ona je naglasila značaj posete japanskog premijera Srbiji i ocenila da su bilateralni i politički odnosi dve zemlje u usponu.

"Građani Srbije izuzetno poštuju podršku i pomoć Japana posebno tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, cilj vlade i moj lično je da ovaj susret trgovinsku saradnju i veći priliv investicija iz Japana", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je vođenjem odgovorne ekonomske poltike Srbija danas zemlja sa suficitom u budžetu u kojoj je neto priliv direktnih stranih investicija nešto veći od dve milijarde evra.

"Srbija je uspešno završila aranžman sa MMF i pokazala da je dobar partner i u najtežim okolnostima. Srbija je svake godine sve konkurentnija, sada se nalazimo na 43. mestu Doing busineš liste, od 190 zemalja sveta, po brizini izdavanja građevinskih dozvola smo deseti na svetu, a na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma smo napredovali za 12 mesta', rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera u jugoistočnoj Evropi po sprovedenim reformama.

Dodaje, da je povećan kreditni rejting, te da se Srbija nalazi na sigurnom putu ka EU, sa 12 od 35 otvorenih poglavlja.

"Srbija sada razmišlja strateški o svom razvitku, stanje u inovacijama je sada novi izazov i tu zelimo da učimo od Japana, jer je ekonomija 21. veka bazirana na digitalizaciji, kreativnosti i razvijanju svih onoh veština koje Japan uspešno razvija", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Srbija želi od Japana da uči i o poslovnoj etici, efikasnom menadžmentu kome su "japanske kompanije udarile temelj".

Srbija se uključuje u volonterski program Japana

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama potpisali su danas Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Nota je potpisana u Palati Srbija, u okviru prve posete premijera Japana našoj zemlji Šinzo Abea.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpisani dokument predviđa da eksperti iz Japana pomažu razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta...

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Abeova posjeta istorijska za Srbiju

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2018

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posjeta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dvije zemlje s ozbirom da je riječ o prvoj posjeti japanskog premijera poslije 31 godine...Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije vidio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.