Preminuo čuveni pedijatar: Otkrio je retku dečju bolest

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 14:32

Preminuo čuveni pedijatar: Otkrio je retku dečju bolest

Tomisaku Kavasaki, japanski pedijatar koji je otkrio po njemu nazvanu, Kavasakijevu bolest, umro je u 96. godini, saopštio je njegov istraživački centar.

Kavasaki je retka dečja bolest koja izaziva upalu krvnih sudova, što može da dovede do srčanih komplikacija opasnih po život ako se bolest ne leči brzo.

Tomisaku Kavasaki je prvi put 1961. godine uočio simptome kod jednog četvorogodišnjaka u Japanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - jaku groznicu sa konjuktivitisom, osip po celom telu i crvenilo jezika.

On je potom pronašao još 50 sličnih slučajeva koje je naučno opisao 1967. godine. Bolest češće pogađa dečake nego devojčice, a najčešća je kod dece japanskog porekla iako se bolest javlja širom sveta. Uzrok bolesti je do danas ostao nepoznat.

Simptomi slični Kavasakijevoj bolesti pojavili su se tokom pandemije kod neke dece u Evropi i SAD. Istraživači trenutno pokušavaju da utvrde navodnu vezu između ove dečje bolesti i kovida 19, jer su brojna obolela deca imala pozitivan test na koronavirus.

Uprkos starosti, Tomisaku Kavasaki je bio aktivan u japanskoj lekarskoj zajednici, pa je tako sve do prošle godine predsedavao nevladinom centru koji istražuje Kavasakijevu bolest. Ta organizacija je saopštila da je Kavasaki umro u petak u bolnici u Tokiju "zbog duboke starosti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UMRO ČUVENI PEDIJATAR: Otkrio je misterioznu bolest koja je posle korone sejala strah među roditeljima

Izvor: Blic, 10.Jun.2020

Tomisaku Kavasaki, japanski pedijatar koji je otkrio bolest Kavasaki, umro je u 96. godini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.