Izvor: RTS, 21.Feb.2022, 12:52

Posrnuli div japanske elektronske industrije "Šarp" ponovo na nogama

Posrnuli div japanske elektronske industrije "Šarp" ponovo je na zdravim nogama zahvaljujući tajvanskom kapitalu i znanju.
Japanski mediji danas javljaju o povlačenju s dužnosti Tai Džengvua, generalnog direktora domaćeg elektronskog giganta "Šarpa", i sumiraju rezultate reformi koje je on sproveo.

Oni ocenjuju da je Tai uspeo da zaustavi tonjenje proizvođača električnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << eklektronskih aparata iz prefekture Osaka, koji je 2016. bio prisiljen da traži veliku injekciju kapitala iz inostranstva jer se nalazio pred slomom izazvanim velikim gubicima pretrpljenim usled skupog razvoja i vrlo loše prodaje televizora sa plazma i ekranima od tečnog kristala.
"Šarp" je sada u vlasništvu tajvanske kompanije "Hon Haj", bolje poznate u svetu pod svojim engleskim imenom "Fokskon", jer je ona pre šest godina pritekla u pomoć japanskoj korporaciji koja je beležila ogromne gubitke, nesposobna da izdrži tržišnu konkurenciju jeftinih proizvođača iz Južne Koreje i Kine.
"Fokskon" je veliki proizvođač čipova i pametnih telefona, koji iste sklapa za potrebe "Epla", "Sonija" i drugih svetski poznatih kompanija. Mada je sedište preduzeća na Tajvanu, ono ima ogromna postrojenja u matici Kini, te drži impresivnu titulu privatne kompanije koja upošljava najviše radnika u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.
"Fokskon" je u 2016. za tri i po milijardi dolara kupio dvotrećinski udeo u "Šarpu", zbog čega su na vodeće položaje u japanskoj kompaniji došli tajvanski rukovodioci. Moćna tajvanska grupa tada je otplatila i dug "Šarpa" japanskim bankama u iznosu od 1,7 milijardi dolara.
Generalni direktor Tai Džengvu, koji je te godine stupio na kormilo "Šarpa", uspeo je da proizvođača iz Osake prevede u pozitivno poslovanje tako što je sproveo oštru racionalizaciju i prebacio težište sa proizvodnje i razvoja solarnih panela na pokućne uređaje. Zahvaljujući tome, uspeo je da "Šarpu" povrati status kompanije s prvorazrednim deonicama na berzi u Tokiju.
U prošloj godini "Šarp" je zabeležio profit od 738 miliona dolara.
Japanski stručnjaci, međutim, upozoravaju da kompanija još ima probleme kao što su niska profitna marža od dva-tri posto i činjenica da se ono još nije oslobodilo svih udela koje ima u fabrikama koje proizvode televizore i tradicionalno su najveći gubitaši.
Sedamdesetogodišnji Tai Džengvu s mesta genealnog direktora prelazi na (više protokolarno) mesto predsednika, dok na njegovu funkciju dolazi takođe tajvanski menadžer Robert Vu, koji je do sada upravljao "Šarpovim" poslovanjem u Tajlandu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posrnuli div japanske elektronske industrije "Šarp" ponovo na nogama

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2022

Posrnuli div japanske elektronske industrije "Šarp" ponovo je na zdravim nogama zahvaljujući tajvanskom kapitalu i znanju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.