Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 12:59

Pjongjang ispalio dve balističke rakete uoči posete potpredsednice SAD Južnoj Koreji

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, samo dan pre nego što bi potpredsednica SAD Kamala Haris trebalo da stigne u Seul, saopštila je vojska Južne Koreje.
Japanska obalska straža takođe je prijavila sumnjivu probu balističke rakete, ali ne navodi gde je pala.

Rakete su u lansirane iz oblasti Sunan u Pjongjangu, prestonici Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Koreje, između 18.10 i 18.20 časova. Preletele su oko 360 kilometara, dostigavši visinu od 30 kilometara, saopštio je zajednički štab Južne Koreje, dodajući da je detaljna analiza u toku.
Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održao je hitan sastanak i osudio test, obećavajući da će nastaviti da gradi "ogromne" kapacitete za odvraćanje Severne Koreje, saopštila je kancelarija predsednika Jun Suk Jeola u odvojenom saopštenju.
Severnokorejski državni mediji nisu pominjali izveštaje o najnovijim lansiranjima, ali je njen lider Kim Džong Un rekao da je njen razvoj nuklearnog oružja i projektila namenjen da odbrani Severnu Koreju od pretnji SAD.
Lansiranje balističkih raketa usledilo je dva dana nakon što su Južna Koreja i američke snage pokrenule vojnu vežbu u vodama kod istočne obale Južne Koreje u kojoj je učestvovao nosač aviona.
Severna Koreja je u nedelju ispalila još jednu balističku raketu ka moru kod svoje istočne obale.
Bela kuća je objavila da će američka potpredsednica Kamala Haris, tokom boravka u Južnoj Koreji, posetiti sutra demilitarizovanu zonu koja razdvaja korejsko poluostrvo
Ta poseta, kako se navodi, naglašava "angažman SAD vezano za pretnju koju po Seul predstavlja Severna Koreja", a potpredsednica Haris odaće počast "zajedničkoj žrtvi" desetine hiljda američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili u Korejskom ratu.
Poseta američke potpredsednice dolazi nekoliko dana nakon što je Severna Koreja ispalila balističku raketu ka moru i trenutku kada se strahuje da će Pjongjang izvršiti novi nuklearni test, pošto su pokušaji administracije predsednika Džozefa Bajdena da stupi u kontakt sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom propali.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PJONGJANG OPET PRETI Lansirali dva projektila uoči najavljene posete Kamale Haris Južnoj Koreji

Izvor: Blic, 28.Sep.2022

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete kratkog dometa sa istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, samo dan pre najavljenog dolaska američkog potpredsednika Kamale Haris u Seul.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.