Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Imamo puno opcija da potpuno uništimo Severnu Koreju

 
Izvor: VostokRT

Nakon "najnovije provokacije" Severne Koreje, SAD su saopštile da su spremne da upotrebe silu kako bi branile svoje saveznike, Južnu Koreju i Japan, dok je sekretar za odbranu Džejms Matis saopštio da je Donald Tramp tražio da se upozna sa svim mogućim vojnim odgovorima na nuklearni test Pjongjanga.

"Mi imamo sposobnost da branimo sebe i naše saveznike, Južnu Koreju i Japan od napada, a naše obaveze prema našim saveznicima su čelične", rekao je Matis u saopštenju koje je pročitao novinarima ispred Bele kuće.

"Na bilo koju pretnju Sjedinjenim Državama ili njenim teritorijama, uključujući Gvam ili naše saveznike, će se odgovoriti masovnim vojnim odgovorom, odgovorom kako efektivnim tako i velikim", rekao je Matis govoreći izvan Bele kuće.

Matis je takođe rekao da "Vašington ne traži potpuno uništavanje Severne Koreje, ali kao što sam rekao, imamo puno opcija da to uradimo".

"Danas smo imali sastanak o nacionalnoj bezbednosti sa predsednikom i potpredsednikom. Imamo mnogo vojnih opcija, a predsednik je želeo da se informiše o svakoj od njih", rekao je Matis.

Matis je pozvao Pjongjang da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, kojima su nametnute sankcije zemlji zbog nuklearnih i raketnih testiranja.

"Kim Džong Un bi trebao uzeti u obzir jedinstveni glas Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Svi članovi su se jednoglasno složili o pretnji koju Severna Koreja predstavlja i oni ostaju jednoglasni u svojoj posvećenosti denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Predsednik SAD Donald Tramp je komentarišući nuklearno testiranje Severne Koreje, saopštio da nije isključena upotreba sile protiv Severne Koreje.

"Videćemo", odgovorio je Tramp na pitanje novinara.

Podsetimo, Severna Koreja je izvršila testiranje hidrogenske bombe.


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.