Oštra reakcija azijskih tržišta na eskalaciju trgovinskog rata

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Avg.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra reakcija azijskih tržišta na eskalaciju trgovinskog rata

TOKIO - Azijske burze, uzdrmane eskalacijom trgovinskog rata između SAD-a i Kine, u ponedjeljak su oštro pale, odražavajući strah investitora od mogućeg ozbiljnog globalnog gospodarskog usporavanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7,30 sati bio je na gubitku 2 posto. I ostali ključni indeksi sili su u ′debelom′ minusu - japanski Nikkei za 2,4 posto, hongkonški HSI za gotovo 3 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto, šangajski indeks za 1,17 posto, australski 1,6 posto, a južnokorejski 1,5 posto.

Rasprodaja dionica na azijskim burzama odražava zabrinutost investitora da će podizanja carina u SAD-u i Kini utjecati na ozbiljno globalno gospodarsko usporavanje.

U minusu su jutros ponovno i američki terminski indeksi, pri čemu Dow za gotovo 200 bodova, najavljujući još jedan da oštrih gubitaka na Wall Streetu, nakon što je u petak Dow potonuo za više od 600 bodova.

"Prisutan je neugodan osjećaj da ti vrlo krhki pregovori (s Kinom) ostaju bez kontrole. Eskalacija sukoba sugerira da će se nastaviti pritisak na globalnu trgovinu, industrijsku proizvodnju i investicije, bez naznaka rješenja", pišu analitičari ANZ-a.

Kina je, naime, u petak najavila da će u znak odmazde na ranije najavljene dodatne američke carine na svoj izvoz u SAD, uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu. Peking će od početka rujna odnosno sredine prosinca uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male zrakoplove.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trumpa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijarda dolara kineskog uvoza, početkom rujna i sredinom prosinca, uključujući mobitele, laptope, odjeću i igračke.

Američki predsjednik Donald Trump oštro je reagirao, poručivši putem Twittera da SAD ne treba Kinu. "Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate DOMA i svoje proizvode rade u SAD-u", tweetnuo je.

Kineski državni mediji tijekom vikenda dodali su još jedan sloj napetosti, objavivši da je Kina "sposobna boriti se sve do kraja ako neki ljudi u SAD-u inzistiraju na igri ′nulte sume′ (u teoriji igara riječ je o strategiji gdje je jedan sudionik na dobitku, a drugi za toliko na gubitku).

"Posljednje povećanje carina bez sumnje je veliki šok za tržišta, a govori nam o nepredvidljivosti ovog trgovinskog rata", ocjenjuje Jingyi Pan, strateg pri IG Groupi.

U nedjelju je Trump, barem se tako čini, na marginama sastanka G7 izrazio sumnju u svoj pristup trgovinskom nesporazumu. Naime, kad su ga novinari pirali oko toga ostaje li kod uvođenja novih carina, kazao je da ponovno promišlja o svemu, iako nije naveo o čemu točno.

Bijela kuća poslije je navela da je Trump pogrešno čuo pitanje. Trump bi danas trebao zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom održati zajedničku novinsku konferenciju.

Na valutnim tržištima tečaj dolara blago se oporavio u odnosu na petak. Tako da je dolarov indeks, koji mjeri kretanje američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao s u petak zabilježenih 97,62 na 97,67 bodova.

Spot cijena unce zlata porasla je 0,9 posto, na 1.539 dolara, što je njezina najviša razina od travnja 2013.

Naftna tržišta, pak, otišla su zbog straha od trgovinskog rata, u suprotnom smjeru. Cijena barela na američkom tržištu spustila se 79 centi, na 53,38 dolara, a u Londonu za 68 centi, na 58,66 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Pad azijskih akcija uslijed eskalacije trgovinskog rata SAD-Kina

Izvor: Capital.ba, 26.Avg.2019

PEKING/TOKIO, Azijske berze su potonule u ponedjeljak nakon što su oštre eskalacije u američko-kineskom trgovinskom ratu uznemirile ulagače. Američki predsjednik Donald Trump najavio je u petak povećanje carina na učinkovit cjelokupni kineski uvoz u SAD. Do ovoga dolazi nakon što je Peking rekao...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.