Nova linija u fabrici duvana u Senti vredna sedam miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova linija u fabrici duvana u Senti vredna sedam miliona dolara

Najveći japanski investitor u Srbiji, kompanija "Japan Tobako Internešenel" pokrenula je novu proizvodnu liniju u fabrici u Senti u okviru investicionog ciklusa vrednog sedam miliona dolara.

Novu liniju su svečano pustili u rad potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić, potpredsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i Jasutake Tengo, predsednik JTI grupe koji je ovim povodom došao u posetu iz Japana.

"Ponosan sam što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << JTI postiže opipljive rezultate tokom proteklih 11 godina. Na taj način daje doprinos prihodima od poreza, ali i doprinos društvu kao društveno odgovorna kompanija", izjavio ambasador Japana, Nj.E. Junići Marujama na svečanom otvaranjau nove linije i dodao da kompanija puno ulaže i u kulturnu razmenu Srbije i Japana.

"Japan Tobako je prva kompanija koja je povećala prihode za 50 sto, a smanjila količinu otpada nastalog tokom proizvodnje", istakao je Marujama.

Jasutake Tango, predsednik Japan Tobako grupe rekao je da investicioni ciklus, pored proizvodne linije uključuje i dodatnu modernizaciju mehanizacije u fabrici, kao i inoviranje proizvoda. Takođe, on je podsetio da je JTI osnivač Japanske poslovne asocijacije.

"Sa novom proizvodnom linijom, JTI nastavlja da širi svoje poslovanje, čime jasno pokazuju svoju dugoročnu opredeljenost ka daljem rastu kompanije u Srbiji, doprinoseći tako razvoju cele domaće privrede", poručio je Tango.

Posebno je naglasio značaj postignutog sporazum o slobodnoj trgovina sa EU, što je povećalo uspešnost kompanije, i zahvalio se Vladi Srbije na podršci i naporima usmerenim ka stvaranju stabilnog i predvidivog poslovnog okruženja.

"Od 27 fabrika, ova je najuspešnija", rekao je na kraju Tango, obećavši da će nastaviti da promoviše Srbiju kao dobru poslovnu destinaciju.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, napomenuo je da su loše privatizacije u prethodnom periodu stvorile negativnu predrasudu, ali da je iskustvo sa duvanskom industrijom drugačije, te da je "izvoz duvana nadmašio i naše čuvene maline".

"Imamo uspeha i u sprečavanju krijumčarenja duvana", naglasio je Ljajić, dodavši da je "pred nama veća opasnost od nelegalne prodaje na pijacama i na ulici - prodaja preko interneta".

Zvanicama na otvaranju fabrike obratio se i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine rečima da je JTI japanska, ali i srpska i vojvođanska kompanija. On se zahvalio Japancima na uspešnom spovođenju visokih standarda zaštite na radu, odnosno brizi za radnike.

Pastor je naveo da je JTI puno ulagao u lokalnu zajednicu, da je bio partner u sređivanju pozorišta, trga, fontane, ali i doma invalida u Senti.

Otkako je kupio Duvansku industriju Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 180 miliona dolara u Srbiji, utrostručio broj zaposlenih sa 84 na 290, pokrenuo proizvodnju cigareta i njihov izvoz na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, kao i izvoz duvana i cigareta u EU.

U periodu od 2006. do danas vrednost izvoza iznosi gotovo 230 miliona dolara, dok je udeo kompanije na tržištu Srbije u toku istog perioda utrostručen.

JTI je jedan od pet najvećih poreskih obveznika u Srbiji sa dve milijarde dolara uplaćenih u budžet u periodu 2006 - 2018. godina. Ovo je jedina strana kompanja koja otkupljuje domaći duvan. Angažuje oko 1.000 radnika u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana, članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.