Neverovatni podsticaji: Usvojili paket fiskalnih mera vredan 121 milijardu dolara

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatni podsticaji: Usvojili paket fiskalnih mera vredan 121 milijardu dolara

Tokio -- Japanska vlada usvojila je paket fiskalnih mera u vrednosti od 121 milijarde dolara kako bi podstakla slabašan ekonomski rast.

Tokio želi da "15-mesečnim proračunom" spreči slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje ekonomskog rasta pod uticajem međunarodnih trgovinskih sporova, kao i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Cilj je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ekonomija oživi podsticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput tajfun Hagibis, koji je u oktobru usmrtio više od 90 ljudi.

Mere uključuju i finansiranje obnove područja opustošenih tajfunima.

Vlada je "sastavila snažan paket" kako bi omogućila uspešnije prevladavanje rizika ekonomskog pada, rekao je premijer Šinzo Abe na sastanku s vladinim zvaničnicima i poslanicima vladajuće stranke, prenosi portal Novac.

Japanska ekonomija porasla je u tromjesečju od jula do septembra "mršavih" 0,2 odsto zbog slabe lične potrošnje. To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i pre podizanja stope poreza na dodanu vrednost s osam na deset odsto, verovatno i zbog stagnacije plata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.