Naučnici UZGAJAJU BIĆE koje će biti MEŠAVINA ŽIVOTINJE I ČOVEKA: Zabrinutost raste, nikada na svetu nešto slično NIJE POSTOJALO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici UZGAJAJU BIĆE koje će biti MEŠAVINA ŽIVOTINJE I ČOVEKA: Zabrinutost raste, nikada na svetu nešto slično NIJE POSTOJALO!

Japan je prva zemlja na svetu u kojoj će se, za potrebe dobijanja organa, uzgajati mešovita bića

sastavljena od čoveka i životinje.

Projekat za uzgajanje himera od čoveka i životinje, koja će se razvijati do rođenja, finansira grad Tokio.

Kako se navodi u stručnom časopisu "Nature", u životinjske embrione ubacivaće se ljudske ćelije, a zatim će se embrioni ubacivati u ženku životinje. Prve eksperimentalne životinje sa kojima će se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raditi biće pacovi i miševi. Grupa naučnika okupljena oko Hiromicua Nakaučija sa Univerziteta u Tokiju i Univerziteta Kalifornije, stvoriće himere, u kojima će se razvijati ljudski organi za potrebe presađivanja.

Kritičari gaje izvesna strahovanja u vezi sa ovom metodom. Naučnici su i ranije eksprimentisali s mešovitim bićima te vrste, ali do sada su ona mogla da se razvijaju samo nekoliko nedelja u telu majke (životinje). Još nikada takva himera nije ugledala svet, ali u Japanu to sada treba da se promeni.

U martu 2019. japansko Ministarstvo privrede usvojilo je odgovarjaući zakon, a u avgustu je usledilo zvanično odobrenje projekta. Nakaučijevi hibridni pacovi za početak će se razvijati dve i po nedelje u majčinom telu, jer su tada organi već skoro potpuno formirani.

U sledećoj fazi Nakauči će zatražiti od vlade dozvolu za uzgajanje hibridnih embriona u svinjama više od 70 dana. Životinjama će biti ubacivane tzv. indukovane pluripotentne matične ćelije ljudi (iPS), koje se dobijaju vraćanjem ćelija u ranu fazu razvoja u laboratoriji. Takve ćelije mogu da se razviju u svaku vrstu tkiva i različite organe.

Većina iPS ćelija, koje će biti ubacivane pacovima i miševima, u početku će se razvijati u gušteraču. Nakauči je već testirao postupak s ćelijama miševa, koje su presađene embrionima pacova.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.