Izvor: Blic, 16.Jan.2018, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVIĐENA PANIKA U JAPANU "Niko da nije jeo ribu dok ne nađemo PET SMRTONOSNIH pakovanja"

Glasni alarmi za uzbunu oglasili su se u japanskom gradu Gamagori. Stanovnici tog gradića su upozoreni - ni slučajno nemojte da jedete ribu koju ste kupili u supermarketima. Razlog - pet pakovanja vrlo otrovne ribe slučajno je zalutalo među očišćenu ribu spremna za prodaju. Kako niko ne zna koja su to pakovanja, svako je potencijalno otrovno, a oni koji odluče da spreme kupljenu ribu praktično igraju ruski rulet.

Reč je o ribi fugu, istovremeno jednoj od najotrovnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najuksnijih riba ne samo u Japanu, već na celom svetu.

Ova riba, poznata i kao "balon riba", smrtonosna je po ljude zbog prisustva otrova tetrodotoksina koji sadrži u sebi, ali ako se pažljivo očisti može biti pravi delikates. U restoranima u Japanu, kao i u restoranima nekih drugih zemalja, priprema fugu specijaliteta striktno je kontrolisana zakonom kako bi samo najiskusniji kuvari, koji su prošli niz rigoroznih treninga, mogli da se bave pripremom ove ribe.

Ipak, u supermarketima moguće je kupiti očišćenu ribu. Upravo to je i bio problem. Pet pakovanja ribe sa toksičnim delovima otišlo je greškom u prodaju, a problem je nastao što, kada se riba izmešala, niko nije mogao sa sigurnošću da kaže kojih pet paketa su toksični.

Alarmi su izazvali panku među stanovništvom. Tri paketa su brzo locirana, ali dva su dalje u prodaji ili su možda već kupljena, potvrdili su loklani zvaničnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.