Murakami zaveštao svoj arhiv i kolekciju ploča univerzitetu

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Murakami zaveštao svoj arhiv i kolekciju ploča univerzitetu

Najpoznatiji savremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je zaveštanje svog arhiva i kolekcije ploča tokijskom univerzitetu Vaseda, da bi izbegao njegovo rasipanje posle smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad.

"Pišem već skoro 40 godina i skupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata, novinskih isečaka za koje više nemam mesta ni u kući ni u kancelariji. Ja nemam dece i smetalo bi mi kada bi se posle moje smrti sve rasulo", rekao je 69-ogodišnji književnik novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
On je rekao da je dobro što će univerzitet na kom je diplomirao preuzeti njegovu arhivu.

"Veoma me raduje što će to koristiti Japancima i strancima koji žele da istražuju moj rad", rekao je Murakami, dodavši da bi voleo da to postane "prilika ne samo za rad na knjigama već i mesto kulturne razmene".

Ova konferencija je bila prva koju je održao u Japanu posle 37 godina.

Murakamijevi romani, pripovetke i eseji su prevedeni na više od 50 jezika i doživeli ogroman međunarodni uspeh.

On je poznat i kao prevodilac američkih pisaca, što smatra nezamenljivim.

"Da sam se zadržao samo u japanskoj literaturi, mislim da bih se ugušio", navodi pisac.

Bez obzira na sve, Japan smatra najboljim mestom za svoje arhive.

Murakami piše uz muziku, i u svim romanima ima reference na muzička dela, a univerzitetu će ostaviti i kolekciju od oko 10.000 ploča, zamišljajući čak i "koncerte s ploča" na kojima bi ljudi slušali Murakamijev program.

"Više sam brinuo o skupljanju ploča nego knjiga", naveo je on.

Iako je snimanje bilo zabranjeno, Murakamijeva konferencija je bila veliki događaj i potvrdila da je pisac za kog je više puta bila tražena Nobelova nagrada sve vidljiviji.

Murakami je oduvek bio veoma diskretan, nikada se nije pojavio na televiziji i dao je veoma mali broj intervjua, ali je u poslednjih par meseci bio voditelj u dve radio emisije u kojima je pričao o muzici i iznosio anegdote o svojim omiljenim pesmama.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Murakami zaveštao svoj arhiv i kolekciju ploča univerzitetu

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018

Najpoznatiji savremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je zaveštanje svog arhiva i kolekcije ploča tokijskom univerzitetu Vaseda, da bi izbegao njegovo rasipanje posle smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad..."Pišem već skoro 40 godina i skupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.