Kina i Japan saglasni oko potrebe unapređenja odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 09:06

Kina i Japan saglasni oko potrebe unapređenja odnosa

Kineski predsednik Si Đinping i japanski premijer Fumio Kišida saglasili su se danas da je važno da se bilateralni odnosi razvijaju u pozitivnom smeru, u razgovoru kojim su dvojica lidera obeležila 50 godina normalizacije diplomatskih odnosa dve zemlje, trenutno opterećene tenzijama, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru, Si je saopštio Kišidi da pridaje "veliki značaj" razvoju kinesko-japanskih odnosa i da je spreman da radi sa svojim japanskim kolegom na njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unapređenju, izvestila je kineska državna televizija.

U poruci pročitanoj na prijemu u Tokiju povodom obeležavanja normalizacije, Kišida je poručio da da se bilateralni odnosi Kine i Japana trenutno suočavaju sa "mnogim pitanjima i izazovima" i da se nada da će oni otvoriti put za "novu budućnost".

"Japan i Kina dele veliku odgovornost za održavnje mira i prosperiteta u regionu i svetu", naglasio je Kišida u poruci Siju.

On je rekao i da se u pogledu narednih 50 godina, nada "konstruktivnim i stabilnim odnosima između Japana i Kine" i da će sa Sijem "zajednički raditi na njihovoj izgradnji i postizanju tog cilja".

Veze između Kine i Japana, druge i treće po veličini svetske ekonomije, dugo su bile zategnute zbog nesuglasica, težnji za regionalnim uticajem i nasleđa japanske okupacije dela Kine tokom Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Tenzije su porasle prošlog meseca nakon posete Tajvanu Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, kada je Peking lansirao rakete u blizini tog ostrva na koje polaže pravo, i u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tenzije eliminisane? Susedi postigli dogovor

Izvor: B92, 29.Sep.2022

Kineski predsednik Si Đinping i japanski premijer Fumio Kišida saglasili su se danas da je važno da se bilateralni odnosi razvijaju u pozitivnom smeru...Njih dvojica su obeležili 50 godina normalizacije diplomatskih odnosa dve zemlje, trenutno opterećene tenzijama, prenosi Rojters...U telefonskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.