Kaleidoskop predstavlja jednu od najvećih svetskih savremenih pijanistikinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaleidoskop predstavlja jednu od najvećih svetskih savremenih pijanistikinja

Nakon vanvremenskog nastupa španskog pijaniste Davida Morena, Kaleidoskop kulture novosadskoj publici predstavlja još jednu zvezdu svetske pijanističke scene, japansku umetnicu Momo Kodamu koja će nastupiti u okviru Piano city festivala. Pijanstikinja blistave internacionalne karijere otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak, 7. septembra sa početkom u 20 časova.

BBC Music Magazin ju je opisao kao umetnicu kojoj muzika teče kroz vene, dok njen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema rečima, American record guide-a kristalno čist zvuk čini program hipnotišućim. Njen repertoar se proteže od klasičnih i romantičnih perioda do savremenog stvaralaštva. Ima iza sebe dva albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM, a dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike kao što su Verbier, Marlboro, Tivoli i drugih.

Koncert je posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija.

Narednog dana, publika će se upoznati i sa tvorcem Piano city koncepta koji dolazi iz Berlina, Andreasom Kernom. Čovek koji je klasičnu muziku predstavio na najatraktivnije načine održaće svoj koncert 8. septembra od 19 časova u KC Labu.

Kaleidoskop kulture u saradnji sa festivalom Piano city Novi Sad od 7. do 9. septembra, okupiće 120 učesnika iz 10 zemalja. Pijanisti svih uzrasta – od učenika muzičkih škola, studenata, amatera entuzijasta do umetnika sa internacionalnom koncertnom karijerom, održaće više od 70 koncerata klasične, džez, savremene i popularne muzike.

Za ljubitelje Street art umetnosti Kaleidoskop predstavlja izložbu "Saputnici" koja će biti otvorena u petak, 7. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Umetnici će raditi u tehnici stensila, velike formate portreta životinja kao glavne teme u konceptu izložbe koja se bavi njihovom važnom ulogom u istoriji čovečanstva i potencijalnom doprinosu razvoja humanizma u budućnosti.

David Moreno oduševio je publiku svojim nastupom u četvrtak, 30. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Svojim četrdesetpetominutnim nastupom "kupio" je Novosađane koji su uz povike "bravo" pratili svaki njegov pokret, kao i neustrašiv ples njegove koreografkinje i balerine Kristine Kaljeha. Moreno je u Novi Sad stigao u sklopu "Plants Air - Artists in residence" programa. Ovaj program za umetničke rezidencije značajan je jer omogućava lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegama širom Evrope. U sklopu Kaleidoskopa i tog programa, u Novi Sad stiže 21 umetnik iz Evrope. Uglavnom dominiraju razmene umetnika bivših, sadašnjih i budućih prestonica kulture. Takav koncept mobilnosti dobar je kako za umetnike tako i za Novi Sad koji već živi svoju prestonicu kulture.

Nakon Karavana, Novosađani kao i brojni posetioci ove nedelje, ispratiće predstavljanje još jedne kulturne stanice. 8. septembra svoja vrata otvoriće dvorac Eđšeg a sve u cilju otvaranja prostora u kojem sugrađani mogu da stvaraju. "Eđšeg otvara vrata" naziv je manifestacije kojom će u okviru jednog dana biti prikazano mnoštvo programa kao što su žongčlerske i botaničke radionice za decu, turniri u basketu 3 na 3, takmičenje u breakedance-u i iscrtavanje murala i grafita, radionica tango plesa, kao i nastup pop hora "Radio" i jazz trija Đorđa Obradovića.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.