Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 16:29

Kakvim je oružjem ubijen Šinzo Abe

Ako želite da nabavite oružje u Japanu, pre svega puške i sačmarice za lov ili sport, neophodno je da dobijete licencu i da prođete dugotrajne bezbednosne provere. Stroga procedura je jedan od razloga što u Japanu ima veoma malo naoružanja. Oružje nose pripadnici policije i vojske.
Atentator na Abea, Tecuja Jamagami (41), bivši je pripadnik japanske mornarice i baš taj podatak iz njegove biografije pokazuje da je bio sposoban da napravi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << improvizovano oružje iz koga je pucao na bivšeg premijera Japana, ističe za RTS stručnjak za oružje Vladimir Barović.

Napominje da postoje stručni sajtovi sa uputstvima kako da se naprave bomba ili oružje po sistemu "uradi sam".
"Jedan od tih sajtova bio je povezan sa Al Kaidom. Oni su vam bukvalno davali instrukcije kako da od sastojaka koje imate u svakom domaćinstvu možete napraviti oružje. Pretpostavljam da je i dotični atentator putem interneta to učinio. Da se ne lažemo, danas imate toliko dostupnih materijala, da ko hoće lako može da napravi oružje i za to vam ne treba neko inženjersko znanje", dodaje Barović.
Na snimku se vide dve cevi zalepljene crnom trakom. Vidi se i velika količina dima, pretpostavlja se da su u pitanju dve patrone.

"Veoma je moguće da je koristio lovačke patrone, sa malih distanci mogu da naprave takve rane da je nemoguće zaustaviti krvarenje. Pretpostavljam da je koristio priručne lovačke patrone. Sa nekoliko metara ne treba da nišani, ne treba preciznost. Moguće da je stavio barut i metalne opiljke. To ima u svakoj metalostrugarskoj radionici. Čovek ima vojno znanje, zbog toga je moguće da tako nešto napravi", kaže Barović.
Prema procenama, broj oružja koje drže civili u Japanu je 2019. godine bio je 310.400, što predstavlja 0,25 na 100 ljudi.
To je najniži nivo naoražanja civila među zemljama G-7. Poređenja radi u SAD ima 393 miliona komada oružja ili 120 na 100 ljudi. Dok u Velikoj Britaniji ima 5 na 100 ljudi, pišu svetski mediji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Abe ubijen oružjem izrađenim 3D štampačem, motiv još uvek nejasan

Izvor: RTS, 08.Jul.2022

Oružje koje je upotrebio atentator na bivšeg premijera Japana Šinza Abea kućne je izrade i napravljeno je od metala i drveta. Sumnja se da je izrađeno 3D štampačem, saopštila je policija. Prilikom pretresa kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko eksplozivnih naprava i oružje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.