Pronađena krstarica Dmitrij Donskoj iz Rusko-japanskog rata

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2018, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena krstarica "Dmitrij Donskoj" iz Rusko-japanskog rata

Južnokorejski istražitelji pronašli su u Japanskom moru rusku oklopnu krstaricu "Dmitrij Donskoj", koja je potonula pre 113 godina tokom borbi u Rusko-japanskom ratu, prenosi "Jonhap".

Kako navodi agencija, krstarica je pronađena na dubini od 434 metra u blizini ostrva Ulindo.

Istražitelji tvrde da su na trupu broda primetna ozbiljna oštećenja, najverovatnije od granata japanskih brodova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iako je paluba prilično očuvana.

Kako "Jonhap" saznaje, predstavnici kompanije "Šinil grup" nameravaju da izvuku brod na površinu.

Krstarica "Dmitrij Donskoj" bila je u sastavu ruske imperijalne mornarice i učestvovala je u Rusko-japanskom ratu koji je trajao od 1904. do 1905. godine.

Inače, oklopna krstarica je naziv za tip ratnog broda koji se razvio krajem 19. veka, kada je na krstaricu stavljen oklop u svrhu zaštite od neprijateljske artiljerije srednjeg dometa.

Za razliku od zaštićene krstarice, oklopne su imale dodatni oklop na trupu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTONULA PRE 113 GODINA Nađena ruska krstarica u Japanskom moru

Izvor: Blic, 17.Jul.2018

Južnokorejski stručnjaci pronašli su rusku oklopnu krstaricu "Dmitrij Donskoj", koja je bila deo ruske carske flote i koja je učestvovala u bitkama tokom rusko-japanskog rata od 1904. do 1905. godine, javili su južnokorejski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.