Južnokorejski avioni pucali na ruske, Japanci digli avione, a s Rusima bili Kinezi

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnokorejski avioni pucali na ruske, Japanci digli avione, a s Rusima bili Kinezi

S ruskim avionima na koje su pucali južnokorejski bili i kineski, a pošto se sve odigravalo iznad japanske teritorije i ta zemlja podigla je letelice.

Sve je počelo jutros kada su južnokorejske agencije prenele da je više ruskih vojnih aviona narušilo vazdušni prostor te zemlje, zbog čega im je upućeno upozorenje. Incident se desio u području ostrva Tokto koji se nalazi istočno od južnog dela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, na tri ruska vojna aviona pucano je dva puta, a ukupno je ispaljeno 360 metaka.

Potom se oglasila Rusija iz koje je saopšteno da njihovi bombarderi tipa "Tu-95S" nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora.

Rusko ministarstvo odbrane istaklo je da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane koju je postavila Južna Koreja. Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo, usledio bi odgovor.

"Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili pretnju svojoj bezbednosti – odgovor bi usledio", naglasili su u Ministarstvu odbrane.

Sledeća je bila reakcija Japana odakle je pak saopšteno da su i oni podigli u vazduh svojeborbene avione jer se incident s ruskim i južnokorejskim avionima dešavao iznad Japanskog mora.

Japanska Vlada izrazila je protest i Rusiji i Južnoj Koreji zbog incidenta u području ostrva Tokto, kada su korejski lovci F-16 podignuti, kako bi presreli ruske bombardere Tu-95MS. "Takve akcije iznad naše teritorije su nedopustive", saopštila je japanska Vlada.

Kako se navodi, protestne note su bile predate diplomatskim kanalima i Rusiji i Južnoj Koreji.

Na kraju, prema poslednjim saznanjima, na nebu iznad Japanskog mora, pored ruskih aviona bili su i kineski. "Vojska Rusije i vojska Kine su 23. jula sprovele prvo zajedničko vazdušno patroliranje sa avionima dugog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Kako se navodi, vazdušna grupa, koju čine dva strateška bombardera "Tu-95MS", koji pripadaju ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, kao i dva strateška bombardera "Hun-bk" kineskih vazduhoplovnih snaga, sproveli su vazdušno patroliranje prema unapred planiranoj maršruti iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora.

Tokom obavljanja zadataka, avioni obe države su dejstvovali strogo u skladu sa normama međunarodnog prava, naglašeno je u saopštenju ruske vojske.

Kako se navodi, zajedničko patroliranje je bilo vršeno radi produbljivanja i razvoja rusko-kineskog sveobuhvatnog partnerstva, daljeg povećanja saradnje oružanih snaga dve države, povećanja mogućnosti u vođenju zajedničkih akcija, kao i jačanja globalne strateške stabilnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.