Južna Koreja traži NAJSTROŽU KAZNU za Pjongjang, Japan, Kina i Rusija zabrinuti

Izvor: Blic, 03.Sep.2017, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja traži NAJSTROŽU KAZNU za Pjongjang, Japan, Kina i Rusija zabrinuti

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je danas "najstrožu kaznu" Severnoj Koreji, uključujući i nove sankcije UN, nakon što su vlasti Pjongjanga saopštile da su uspešno testirale hidrogensku bombu, mnogo snažniju od atomske.

Mun je zatražio da budu sprovedene "sve diplomatske mere, među kojima i sankcije Saveta bezbednosti UN kako bi Severna Koreja bila u potpunosti izolovana", saopštio je kabinet predsednika Južne Koreje.

Televizija Severne Koreje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenela je danas da je ta zemlja uspešno sprovela probu hidrogenske bombe, koja je snažnija od atomske i mogla bi da se koristi kao bojeva glava za interkontinentalnu balističku raketu.

HITAN RAZGOVOR Amerika i Južna Koreja na vezi nakon Kimovog testa

Predsednički kabinet Južne Koreje saopštio je da su najviši bezbednosni zvaničnici Seula i Vašingtona razgovarali nakon šestog nuklearnog testa Severne Koreje.

Kabinet saopštava da su se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster i njegov korejski kolega Čung Ui-jong čuli putem telefona i razgovarali oko 20 minuta.

Američki predsednik Donald Tramp se još uvek nije oglasio povodom nove pretnje.

Kina apeluje na Pjongjang da obustavi pogrešne akcije

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je danas od Severne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, "pogrešne" akcije nakon što je Pjongjang uspešno testirao unapređenu hidrogensku bombu.

Ministarstvo navodi u saopštenju na svom sajtu da se Kina žestoko protivi i snažno osuđuje akcije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Peking takođe poziva Pjongjang da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kontrola radijacije na granici sa Severnom Korejom

Kineska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je danas da je započela vanrednu kontrolu nivoa radijacije duž granice sa Severnom Korejom nakon što je ta zemlja izvela šestu nuklearnu probu, prenosi Rojters.

Prethodno su ruski zvaničnici saopštili da je nivo radijacije na dalekom istoku Ruske Federacije na normalnom nivonu, nakon što je Severna Koreja navodno testirala hidrogensku bombu.

- Nakon navodnog severnokorejskog testa hidrogenske bombe, nisu detektovani povišeni nivoi pozadinske radijacije u regionu Primorski - saopštilo je lokalno posmatračko državno telo "Primgidromet", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

- Situacija sa radijacijom je stabilna. Nivo je u normalnom opsegu - piše u saopštenju "Pimgidrometa".

Rusija: Nedopustiva „Hirošima“ na Korejskom poluostrvu

- Najnovije nepoštovanje obaveza relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i normi međunarodnog prava od strane Pjongjanga zaslužuje najoštriju osudu - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da Rusija žali zbog toga što je rukovodstvo Severne Koreje "stvorilo ozbiljnu pretnju" za taj region i upozorava da "nastavak takvog kursa donosi ozbiljne posledice za Pjongjang", prenosi AFP.

U ovim uslovima, kako se navodi, imperativ je zadržati smirenost i uzdržavati se od svake akcije koje bi dovela do dalje eskalacije tenzija.

- Pozivamo sve zainteresovane strane da se odmah vrate dijalogu i pregovorima kao jedinom mogućem načinu za rešavanje problema Korejskog poluostrva - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Preventivni udari o kojima govore neke države, pre svih SAD, u vezi sa situacijom sa Severnom Korejom su nedopustivi. Sve treba rešavati za pregovaračkim stolom, rekao je za Sputnjik šef Odbora Državne dume za odbranu Vladimir Šamanov.

- Određena neodgovorna lica među našim kolegama, pre svih Amerikanci, već su počeli razgovore o preventivnim udarima… Oni su nedopustivi. Sve treba rešavati za pregovaračkim stolom - rekao je Šamanov.

Poslanik je naveo da civilizacija poznaje dva preventivna udara — na Hirošimu i Nagasaki.

- Niko nije proračunao predvidljivost tog algoritma. I to je nemoguće uraditi, jer ima mnogo nepredvidljivosti - izrazio je svoje mišljenje šef Odbora Državne dume.

- Više puta sam govorio da ta tendencija koja je stvorena poslednjih meseci ima apsolutno nezdravu perspektivu i zato svetska zajednica treba makar na ovom primeru da pokaže konsolidovane napore i da izradi konkretne mere. Jer ovaj proces ne može da traje beskonačno - zaključio je Šamanov.

Abe: Ovo je apsolutno neprihvatljivo

Japanski premijer Šinzo Abe ocenio je danas kao "apsolutno neprihvatljivu" novu nuklearnu probu Severne Koreje čiji je nuklearni i balistički program zabranjen i dodao da to predstavlja "ozbiljnu i neposrednu pretnju" za Japan.

Severna Koreja saopštila je danas da je izvela šestu nuklearnu probu uspešnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

"Severna Koreja je ponovo ignorisala upozorenja medjunarodne zajednice i sprovela apsolutno neprihvatljivu nuklearnu probu", rekao je Abe i dodao: "Opasne aktivnosti Severne Koreje, koje prete svetskom miru, mogu da budu obustavljene saradnjom i solidarnošću medjunarodne zajednice".

Japanski premijer je ranije rekao da nuklearni i balistički program Pjongjanga predstavlja "ozbiljnu i neposrednu pretnju" za njegovu zemlju.

Makron pozvao međunarodnu zajednicu na osudu Severne Koreje

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas međunarodnu zajednicu da "najodlučnije osudi" novu nuklearnu probu Severne Koreje koja "ugrožava mir i bezbednost".

- Makron najsnažnije osuđuje novu nuklearnu probu Severne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbednost - navodi se u saopštenju Jelsijeske palate.

Francuski predsednik je pozvao članice Saveta bezbednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje međunarodnog prava i dodao da takvu "jasnu i ujedinjenu reakciju" očekuje i od Evropske unije.

Severna Koreja je danas sprovela šestu nuklearnu probu i navela da je uspešno testirala hidrogensku bombu.

Tu probu su pored Francuske danas osudili Rusija, Japan, Južna Koreja i Kina, koja je glavni saveznik Severne Koreje.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.