Japanski car Akihito obeležio svoj poslednji rođendan kao car

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Dec.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski car Akihito obeležio svoj poslednji rođendan kao car

Japanski car Akihito je obeležavajući svoj 85. rođendan, poslednji pred njegovo abdiciranje iduće godine, rekao je da oseća olakšanje što mu se vladavina privodi kraju a da njegova zemlja nije u ratu i da je važno da se mladima stalno govori o ratnoj prošlosti zemlje.

"Daje mi veliku utehu da se era Heisei privodi kraju, slobodna od rata u Japanu", rekao je Akihito glasom koji je drhtao od emocija na konfernciji za novinare održanoj protekle nedelje u carskoj palati a >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << objavljenoj danas.

"Važno je da se ne zaboravi da su brojni životi izgubljeni u Drugom svetskom ratu i da je mir i prosperitet u posleratnom Japanu izgrađen na brojnim žrtvama i neumornim naporima japanskog naroda, i da se tačno prenese istorija onima rođenim posle rata", rekao je on.

Više od 80.000 ljudi došlo je danas kod carske palate da pozdravi cara Akihita u njegovom poslednjem rođendanskom obraćanju pre abdiciranja u aprilu. Oni su glasno pozdravljali cara i mahali zastavicama s izlazećim suncem kada se Akihito s porodicom pojavio na balkonu da ih pozdravi i da im se zahvali.

On je prvi živi monarh koji će napustiti tron u gotovo 200 godina carstva. Cara koji je podvrgnut operaciji srca i lečio se od raka prostate, u aprilu će naslediti njegov nastariji sin prestolonaslednik Naruhito.

Današnja proslava rođendana poslednja je Akihitova proslava u njegovoj vladavini.

Njegova 30-godišnja vladavina poznata je kao Heisei era, što na japanskom znači "postizanje mira".

Tokom kratkog obraćanja Akihito je izrazio saučešće Japancima koji su izgubili članove porodice ili snosili štetu, misleći na zemljotrese, jake oluje i toplotne talase koji su pogodili zemlju.

Iako je njegov položaj ceremonijalne prirode i nema političku vlast, Akihito je proveo veliki deo svoje vladavine šireći svest o akcijama Japana tokom Drugog svetskog rata i za vreme vladavine njegovog oca cara Hirohita.

Molitve za mir i izražavanje žaljenja za rat vođenom u ime njegovog oca Hirohita postala su misija Akihite, koji je došao na tron 1989. godine.

Kao car, Akihito je posetio Filipine i druga pacifička ostrva koja je Japan okupirao u početnim fazama Drugog svetskog rata i koja su bila opustošena u žestokim borbama dok su ih SAD i njihovi saveznici ponovo osvajali. Iako je izbegao da uputi direktno izvinjenje, on je poslednjih godina u pažljivo sročenim izjavama o ratu suptilno pojačao svoje izraze žaljenja.

Akihito je rekao da neće zaboraviti ta putovanja s svojom suprugom caricom Mišiko i zahvalio tim zemljama što su mu pružili dobrodošlicu uprkos gorkim sećanjima na rat.

"Zahvalan sam svakoj od tih zemalja što su nas primili s toplim gostoprimstvom", rekao je on.

Akihitov ugled mirotvorca njegovo saosećanje za žrtve katastrofa, za hendikepirane i manjine pridobile su podršku javnosti za njega i njegovu porodicu.

U svojoj rođendanskoj poruci Akihito se rado setio kako je primio brojne zvaničnike koji su posećivali Japan posle njegovog povratka u međunarodno društvo potipisvanje mirovnog sporazuma u San Francisku 1952. godine.

Akihito je prvi car pod japanskim posleratnim ustavom kao simbol bez političke moći, za razliku od njegovog oca koji je obožavan kao božanstvo do kraja rata. Kao prestolonaslednik i car Akihito je pokušao carsku palatu da približi narodu i zahvalio je svima uključujući svojoj supruzi Mišiko, za razumevanje njegovih stavova i na podržavanju njegovog rada.

"Dok dolazim na kraj svog puta kao car, želeo bih da zahvalim iz dna duše mnogim ljudima koji su me prihvatili i nastavljaju da me podržavaju kao simbola države", rekao je on i ponovio svoje poštovanje i pridržavanje povelji o odbacivanju rata i svojoj simboličnoj ulozi. "Nameravam da vršim svoju dužnost u tom svojstvu i nastaviću da razmatram ovo pitanje dok obavljam svoje svakodnevne poslove do dana kad abdiciram", rekao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Poslednji govor japanskog cara Akihita pre abdiciranja

Izvor: Danas, 23.Dec.2018

Japanski car Akihito je obeležavajući svoj 85. rođendan, poslednji pred njegovo abdiciranje iduće godine, rekao je da oseća olakšanje što mu se vladavina privodi kraju a da njegova zemlja nije u ratu i da je važno da se mladima stalno govori o ratnoj prošlosti zemlje. Članak Poslednji govor...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.