Japanski BDP pao za rekordnih 27,8 posto u drugom kvartalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020, 11:00

Japanski BDP pao za rekordnih 27,8 posto u drugom kvartalu

Japan je pretrpeo najveći ekonomski pad ikada u drugom kvartalu 2020. godine, pošto je pandemija korona virusa ispraznila trgovačke centre i smanjila izvoznu tražnju za automobilima i drugom robom.

Britanska agencija napominje da je ovaj pad manji od američkog, koji je u drugom tromesečju iznosio 32,9 posto, ali da je daleko veći od pada od 17,8 procenata koji je Japan zabeležio u prvom kvartalu 2009, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada je kolaps Leman Bradersa izazvao potres na globalnim finansijskim tržištima.

Vrednost realnog BDP-a Japana pala je na 485 hiljada milijardi jena, što je najniži nivo od tromesečja april-jun 2011. godine, kada je zemlja izlazećeg sunca još uvek patila od 20-godišnje deflacije i ekonomske stagnacije.

Japanske akcije pale su danas najviše u poslednje dve nedelje, a pali su i prinosi na većinu državnih obveznica zbog sumornih podataka o BDP-u.

Iako se ukidaju mere zatvaranja ekonomije uvedene krajem maja, mnogi analitičari procenjuju da će oporavak u tekućem tromesečju biti skroman, jer većina potrošača “zateže kaiš” zbog ponovnog rasta broja zaraženih korona virusom.

Privatna potrošnja je pala za rekordnih 8,2 odsto usled mere zabrane kretanja radi sprečavanja širenja virusa. Eksterna tražnja - ili izvoz umanjen za uvoz - srezala je BDP za 3,0 procentna poena, jer su prekomorske pošiljke pale za 18,5 procenata, pri čemu je posebno bio pogođen izvoz automobila.

Obnovljene tenzije između SAD i Kine mogle bi takođe da naškode krhkom oporavku japanske privrede, upozoravaju analitičari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.