Japan prvi put za 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan prvi put za 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem

Japan je prvi put za 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem, kineskim državljaninom osuđenim za ubistvo i pljačku četvoročlane porodice.

Kinez Vej Vej (40), osuđen 2003. godine, obešen je danas u zatvoru u Fukuoki, gde je duže od 16 godina čekao izvršenje presude, izjavila je ministarka pravde Japana Masako Mori.

On je osuđen za pljačku i ubistvo vlasnika prodavnice odeće, njegove žene i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dvoje dece u njihovoj kući u Fukuoki.

Vej Vej je sa dva saučesnika, takođe kineskim državljanima, bacio tela žrtava u okean pošto je za njih vezao teret, rekla je Mori novinarima.

Japan je zadržao smrtnu kaznu uprkos sve većim kritikama iz inostranstva.

Mori je kazala da je potpisala nalog za izvršenje kazne posle pažljive procene i dodala da je u pitanju "ekstremno hladnokrvan i surov slučaj".

Saučesnici ubice osuđeni su u Kini, jedan na smrtnu kaznu, drugi na doživotnu robiju.

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel navela je da današnje vešanje pokazuje "šokantan nedostatak poštovanja prava na život" u Japanu.

Japan i SAD su jedine dve države u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koje su zadržale smrtnu kaznu.

Anketa japanske vlade pokazala je da ubedljiva većina Japanaca podržava smrtnu kaznu.

Izvršenja smrtne kazne u Japanu se izvode u velikoj tajnosti, a zatvorenici se o tome obaveštavaju tek onog jutra kada je planirano vešanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.