Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan počinje sa uzgojem ljudsko-životinjskih embriona

Japan je svom stručnjaku s područja istraživanja matičnih ćelija dao finansijsku podršku za stvaranje životinjskih embriona koji sadrže ljudske ćelije, piše Nature.

Genetičar Hiromicu Nakauči, koji radi na univerzitetu u Tokiju i Stenfordu u Kaliforniji, planira da uzgoji ljudske ćelije u embrionima miševa i pacova, a zatim da presadi te embrione u surogatne životinje. Krajnji cilj mu je da stvori životinje s organima od ljudskih ćelija koji se kasnije mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << presaditi u ljude.

Do početka ove godine Japan je izričito zabranjivao eksperimentisanje sa životinjskim embrionima koji sadrže ljudske ćelije. Međutim, japansko ministarstvo obrazovanja i nauke u martu je izdalo nove smernice koje dopuštaju stvaranje ljudsko-životinjskih embriona koji se mogu presaditi u surogatne životinje.

Slični eksperimenti sprovedeni su u zemljama kao što su Sjedinjene Države, ali nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmenjenih životinja. Iako naučnici u SAD-u na sličnim eksperimentima smeju da rade od 2015. godine, zabranjeno je državno finansiranje takvih istraživanja.

Nakauči je izjavio da će postepeno raditi i da još neko vreme neće biti rađanja hibridnih životinja. U prvoj fazi planira uzgoj hibridnih mišjih embriona sve do 14,5 dana trudnoće, kada su organi većinom formirani i vrlo brzo bi trebalo da dođe do porođaja. Isti eksperiment će raditi i na pacovima.

Kasnije, Nakauči planira da vladi podnese zahtev za odobrenjem uzgoja hibridnih embriona svinja do 70. dana trudnoće.

"Dobro je krenuti u to postepeno i s oprezom, što će omogućiti dijalog s javnošću koja je dosta uznemirena idejom ovakvih eksperimenata", rekao je naučni etičar Tecua Iši sa univerziteta Hokaido.

Neki bioetičari zabrinuti su zbog mogućnosti da se ljudske ćelije razviju izvan ciljanih organa i završe u mozgu životinje u razvoju, što bi potencijalno moglo da utiče na svest i mogućnosti spoznaje te jedinke.

Drugi pak smatraju da naša tehnologija još nije dovoljno razvijena za stvaranje hibridnih embriona od evolucijski udaljenih vrsta, kao što su svinje i ovce, jer ljudske ćelije neće imati prilike da se razviju.

Međutim, Nakauči smatra kako će mu podrška vlade omogućiti da reši taj problem. Namerava da eksperimentiše iPS ćelijama na suptilno različitim nivoima i pokuša da odredi šta ograničava razvoj ljudskih ćelija u životinjskim embrionima.

Indukovane pluripotentne matične ćelije, skraćeno iPS ćelije, veštački su dobijene ćelije, postupkom podsticanja prisilne ekspresije određenih gena.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.