Japan kupuje nenastanjeno ostrvo za vežbe američke vojske

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan kupuje nenastanjeno ostrvo za vežbe američke vojske

Tokio -- Japanska vlada saopštila je kako je pristala da kupi nenaseljeno ostrvo na jugozapadu zemlje, da bi ga upotrebila za vežbe vojske i sletanje vojnih letelica.

Ostrvo Mage je u većinskom vlasništvu kompanija iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagošima i veličine je osam kvadratnih kilometara.

Vlada će platiti 146 miliona dolara, a kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi, to će otvoriti put premeštanju mesta za vežbanje američkih vojnika sa ostrva Ivoto u Tihom okeanu, prenosi Kjodo.

"Veoma je važno da se obezbedi mesto za vežbe, a mi ćemo nastaviti da pokušavamo da izgradimo stalni objekat u što kraćem periodu", rekao je generalni sekretar Vlade Jošihide Suga.

Američka vojska je koristila vežbe poletanja i sletanja u svojoj bazi Atsugi u blizini Tokija, ali mesto za obuku je 1990. godine privremeno premešteno na ostrvo Ivoto zbog pritužbi na buku.

Prošle godine to mesto je prebačeno u još udaljeniju bazu Ivakuni, zbog čega su SAD tražile od Japana da pronađe pogodniju i trajniju lokaciju za vežbe. Ostrvo Mage nalazi se 400 kilometara od ostrva Ivakuni i ono je u većinskom vlasništvu kompanija iz Tokija.

U maju ove godine vlasnici ostrva prekinuli su pregovore sa vladom zbog izbora, a ove jeseni nastavljeni su pregovori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.