Japan donirao Kliničkom centru Srbije opremu za lečenje žučnih puteva

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan donirao Kliničkom centru Srbije opremu za lečenje žučnih puteva

Vlada Japana donirala je Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije medicinsku opremu za dijagnostiku i lečenje žučnih puteva, vrednu oko 82.000 evra. Prvi pacijenti biće primljeni narednih dana.
Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže za RTS da su dobili dobar, savremen aparat koji do sada KCS nije imao.

"To je holangioskop, moći ćemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uradimo neposrednu vizualizaciju, odsnosno pod kontrolom oka ispitivanje žučnih vodova", objasnio je Ašanin.
Naveo je da će pomoću novog aparata moći da se ispita da li neki pacijent ima tumor – maligni ili benigni, da li ima neko inflamatorno stanje, neki kamenac i u sklopu toga da sprovedu čak i neku terapijsku proceduru.
U Kliničkom centru Srbije godišnje urade oko 350-400 hirurških intervencija, a da će uz pomoć ovog aparata taj broj biti smanjen.
"Smatramo da će za svakog trećeg pacijenta biti mesta da mu se uradi jedna ovakva holangioskopija, a ta bolja dijagnostika i bolja terapija trebalo bi da smanji odlazak na operacije za 25 odsto", dodao je Ašanin.
U toku narednih dana primićemo prve pacijente, istakao je direktor Kliničkog centra Srbije.
Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama kaže da je ovim projektom Vlada Japana obezbedila medicinsku opremu za holangioskopiju u cilju unapređenja zdravstvene zaštite i dijagnostike u Srbiji.
"Donirana oprema poboljšaće nivo endoskopske dijagnostike Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju i doprineće ne samo Kliničkom centru, već celom zdavstvenom sistemu Srbije", dodao je Marujama.
Kamen u žuči obično nema simptome, ali bol ispod desnog rebarnog luka, bol u stomaku, mučnina, gađenje, žutica, povišena temperatura su simptomi koje ne bi trebalo ignorisati.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Japana donirala Kliničkom centru 83.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2019

Vlada Japana obezbedila je oko 83.000 evra od koje je za Kliniku za gastroenterlogiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije kupljen apart za holongospokopiju, koji će znatno pomoći u radu ove klinike, rekao je direktor KC dr Milika Ašanin na danas održanoj svečanosti primopredaje...Donacija Vlade...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.