JAPANU SKIDAJU SVE TRGOVINSKE OLAKŠICE: Nova odluka u Južne Koreje u ekonomskom sporu koji drma Aziju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAPANU SKIDAJU SVE TRGOVINSKE OLAKŠICE: Nova odluka u Južne Koreje u ekonomskom sporu koji drma Aziju

Posle bojkota proizvoda, Koreja izbacuje Japan sa svoje trgovinske "bele liste"

Južna Koreja je saopštila danas da planira da od septembra izbaci Japan sa svoje "bele liste" zemalja sa povlašćenim trgovinskim statusom, što je, revanšistički potez koji produbljuje diplomatski i trgovinski jaz između dve zemlje.

Stroži trgovinski propisi, uključujući i potencijalne dugotrajne procedure za dobijanje izvoznih dozvola, primenjivaće se na isporuke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << robe iz Južne Koreje u Japan.

Korejski ministar industrije Sung Jun-mo rekao je da će Japan biti stavljen u novoformiranu trgovinsku kategoriju zemalja koje se u svojim sistemima kontrole izvoza ne rukovode u skladu sa "međunarodnim principima kontrole izvoza".

Park Tae-sung, visoki zvaničnik iz ministarstva trgovine Južne Koreje, naveo je da je Japan postao prva država koja je svrstana u novu kategoriju zbog neprikladnih trgovinskih praksi, ali nije izneo detalje.

Odnosi između dve zemlje su su pogoršali nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda Južne Koreje da japanske kompanije treba da obeštete Južnokorejce koje su regrutovali kao prisilnu radnu snagu tokom Drugog svetskog rata.

Japan je ranije ovog meseca objavio da "skida" Južnu Koreju sa sopstvene "bele liste" zemalja koje uživaju minimalna trgovinska ograničenja, pozivajući se na narušeno poverenje.

Pogledajte rezultate

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.