Izvor: RTS, 29.Sep.2021, 14:06

Fumio Kišida izabran za predsednika vladajuće partije u Japanu, uskoro i na premijerskom mestu

U Tokiju je na izborima za predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije izabran bivši ministar spoljnih poslova Fumio Kišida, koji će u narednih nekoliko dana biti imenovan za novog premijera Japana.
U japanskoj prestonici Tokiju završen je proces izbora novog šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije. Na unutarpartijskim izborima, u kojima su učestvovala četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidata, trijumfovao je šezdesetčetvorogodišnji Fumio Kišida, koji je u prošlosti više godina služio kao ministar inostranih poslova i ministar odbrane te dalekoistočne zemlje.

Od svog osnivanja 1954. LDP je u opoziciji provela samo pet godina. Ona je i sada ubedljivo najjača politička snaga u japanskom parlamentu, s pravom da imenuje predsednika vlade iz svojih redova.
U LDP postoji dugogodišnja praksa da, tokom vladavine te partije, osoba koja stane na njeno čelo bude i postavljena na poziciju japanskog premijera formalnim izglasavanjem u parlamentu, pa se očekuje da Kišida vrlo brzo, verovatno u ponedeljak, ponese titulu predsednika vlade.
Kišida, koji je po profesiji bankar, na kormilu partije i države menja premijera Jošihidea Sugu, koji je na toj funkciji proveo godinu dana i izgubio poverenje građana i stranačkih kolega zbog nedostataka u rukovođenju kovid krizom i pripremama za olimpijske igre, te zbunjujućih i na momente karijerističkih poteza tokom priprema za redovne partijske i predstojeće parlamentarne izbore.
Tokom izborne kampanje za šefa LDP, Kišida, koji važi za relativno manje harizmatičnu osobu ali vrlo iskusnog diplomatu, se po unutarpartijskoj popularnosti i podršci dugo vremena nalazio na drugoj poziciji iza ministra za administrativne reforme Tara Konoa, ali je nakon prve runde glasanja u kojoj su iz trke ispala dva kandidata (oba žene), zahvaljujući snažnoj podršci parlamentaraca iz stranke, u doglasavanju ostvario preokret i pobedio sa ubedljivom razlikom.
U prvim izjavama medijima po okončanju izbora Kišida je kao priroritet svoje buduće vlade naveo nastavak borbe protiv kovida, donošenje velikog finansijskog paketa za stimulisanje privrede i mere za podizanje nataliteta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.