Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 16:20

Brnabić: Biće dobrih vesti o daljem japanskom ulaganju u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Tokiju, nakon radne večere sa predstavnicima japanskih kompanija koje posluju u Srbiji, da su oni zadovoljni poslovnom klimom u našoj zemlji, navodeći da će biti dobrih vesti kada je reč o daljem ulaganju japanskih kompanija.
Ana Brnabić je novinarima u Japanu rekla da imamo velike investitore iz Japana, poput "Nideka", "Tojo tajersa", "Micubišija", "Minta", "Jazakija", "Japan tobaka", "Itoču"...
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Sve je veće interesovanje japanskih kompanija da ulažu u istraživanje i razvoj", rekla je Brnabićeva nakon sastanka sa japanskim privrednicima.
Navela je da je jedna japanska farmaceutska kompanija "Takeda" pre desetak dana potpisala Sporazum o saradnji sa srpskim Istitutom za razvoj veštačke inteligencije, kako bi zajednički radili na jednom inovativnom programu.
"Svi su zadovoljni poslovanjem u Srbiji i, ne bih da prejudiciram, ali čini mi se da ćemo imati pozitivne vesti o daljem prisustvu japanskih kompanija kod nas", istakla je Brnabićeva.
Podsetila je da je posle posete bivšeg premijera Japana Šinza Abea Srbiji, čijoj je državnoj sahrani danas prisustvovala, došlo do drastičnog povećanja japanskih investicija u Srbiji.
Večeri sa premijerkom su prisustvovali predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobacco" Mucuo Ivai.
Takođe, tu su i bili i predsednik kompanije "Minth Japan" Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz "Minth Group", izvršni direktor "Automotive Division", dela "Toyota Tsusho Corporation" Šigeru Harada Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odseka za globalnu prodaju "Toyota Tsusho Corporation", izvršni potpredsednik "Mitsubishi Corporation" Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC grupe Đunićiro Nagajama.
"Abe mnogo učinio za Srbiju, to ne zaboravljamo"Bivši japanski premijer Šinzo Abe mnogo je učinio za odnose Srbije i Japana, izjavila je Brnabićeva, navodeći da je njeno prisustvo na državnoj sahrani Abea izraz poštovanja i pokazatelj da Srbija to ne zaboravlja.
"Danas je bila državna sahrana Šinza Abea, čoveka koji je izuzetno mnogo učinio za odnose Srbije i Japana. On je prvi premijer koji je posle 30 godina posetio Srbiju, sa delegacijom privrednika i otvorio prostor za mnogo bolju političku i ekonomsku saradnju Srbije i Japana", rekla je Brnabić novinarima u Japanu.
Iako su Srbija i Japan geografski znatno udaljeni, posle posete Abea sve se promenilo, dodala je Brnabićeva.
Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Abea Ordenom Srbije na lenti, za sve što je uradio za zbližavanje Srbije i Japana.
"Zato je Tokio mesto gde je visoki zvaničnik Srbije morao da bude i da pokaže poštovanje i da pokaže da to ne zaboravljamo", poručila je Brnabićeva.
Ukazala je i na zanimljivu činjenicu da su na današnji dan, 27. septembra 1882. praktično uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Japana, razmenom prvih diplomatskih pisama.
Važni bilateralni sastanci u JapanuPremijerka se u Tokiju sastala sa premijerom Singapura i sa predsednikom Palaua, kao i sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
"Imala sam veoma dobar sastanak sa premijerom Singapura, sa tom zemljom imamo sve bolju saradnju, jer se naši prioriteti u razvoju poklapaju, budući da je Singapur lider u elektronskoj upravi i jedan od najnaprednijih u upotrebi veštačke inteligencije", rekla je Brnabićeva.
Najavila je da će 3. oktobra u Srbiji biti organizovana velika međunarodna konferencija o razvoju veštačke inteligencije, na kojoj će učestvovati i predstavnici Singapura.
Takođe, 20. oktobra u Beogradu će, sa Svetskim ekonomskim forumom, biti održana velika međunarodna konferencija o biotehnologiji, kojoj će prisustvovati i dva ministra Vlade Singapura, najavila je Brnabićeva.
"I u reformi obrazovanja, u oblasti digitalizacije, inovacija, razvoja... Sve nas to spaja sa Singapurom, a ja sam dobila i poziv za posetu, i nadam se da ću uskoro moći da odem, kako bismo dalje radili na razvoju naše saradnje", rekla je premijerka.
Drugi dobar i važan sastanak, premijerka Srbije imala je sa predsednikom države Palau, koja je 2019. godine povukla priznanje tzv. Kosova.
"Zahvalila sam se novom predsedniku te zemlje, koji je preuzeo dužnost prošle godine, i iskoristila razgovor da napravim prostor za dalju političku saradnju sa Palauom", rekla je Brnabićeva.
Dodala je i da je razgovarala sa premijerom Luksemburga Betelom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudili smo agresiju na tu zemlju

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2022, 11:12

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali i istakla da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.