UDRUŽUJU SE TRI MOĆNE DRŽAVE: Pravi se avion naredne generacije, imaće specijalne karakteristike

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2022, 09:49

UDRUŽUJU SE TRI MOĆNE DRŽAVE: Pravi se avion naredne generacije, imaće specijalne karakteristike

Velika Britanija udružuje snage s Italijom i Japanom u razvoju borbenog aviona naredne generacije koji će biti operativan do 2035. godine, objavio je danas britanski premijer Riši Sunak, prenosi Sky News.

Revolucionarno partnerstvo koje obuhvata Evropu i Aziju prva je velika japanska industrijska odbrambena saradnja mimo Sjedinjenih Država od Drugog svetskog rata.

Rad na razvoju novog aviona već je u toku, a biće opremljen savremenim stelt sistemima, naprednim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << senzorima i koristiće veštačku inteligenciju kako bi pomogao pilotu kada je preopterećen ili pod ekstremnim stresom.

Takođe, letelica je zamišljena da leti i bez pilota, a biće sposobna da ispaljuje hipersonične rakete.

Tri zemlje imaju za cilj staviti napredni borbeni avion na front do 2035. kombinujući britanski projekt Future Combat Air System, takođe poznat kao Tempest, s japanskim F-X programom u poduhvatu pod nazivom Global Combat Air program, rekle su tri zemlje u saopštenju objavljenom u petak.

Ambicija je da privremeno nazvan Tempest, koji će u Britaniji zameniti Typhoone, bude mlaznjak sledeće generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomno upravljanje, napredni senzori, vrhunsko oružje i inovativni sistemi podataka.

Britain will work to develop next-generation #Tempest fighter jets with Italy and Japan, @RishiSunak has announced.@10DowningStreet aims for the jets to take to the skies by 2035 and serve as a successor to the RAF Typhoon.

👇https://t.co/BtaLdDCANp

— Forces News (@ForcesNews) December 9, 2022

Britanski BAE Systems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) i italijanski Leonardo (LDOF.MI) biće zaslužni za dizajn letelice koja će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i cyber ratovanju, izvestilo je japansko Ministarstvo odbrane.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg suseda, a Britaniji dati veću bezbednosnu ulogu u regiji koja je ključni pokretač globalnog rasta ekonomije.

- Predani smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, što je važnije nego ikad u vreme kada se ta načela osporavaju, a pretnje i agresija rastu - istakle su tri zemlje u zajedničkoj izjavi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.