Azijska tržišta: Oprez investitora, brige oko trgovinskog rata

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Maj.2019, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprez investitora, brige oko trgovinskog rata

TOKIO - Azijski su se indeksi uspjeli odmaknuti od najniže razine u pet mjeseci, no trgovina je oprezna.

Razlog opreza poznat je: noveTrumpove prijetnje carinama Kini koje bi ponovno mogle rasplamsati trgovinski rat.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,5 posto. Kineske su se dionice oporavile nakon jučerašnjeg najtežeg pada u posljednje tri godine. Shanghai Composite Index ojačao je 0,6 posto dok je bluechip >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks CSI300 podignut 1 posto. Hang Seng je u plusu od 0,7 posto.

U nedjelju je Donald Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Poručio je, također, da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara.

To je izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.