Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog Sjeverne Koreje

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Sep.2017, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog Sjeverne Koreje

TOKIO – Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon što su dan prije cijene dionica na svjetskim tržištima pale zbog napetosti u vezi Sjeverne Koreje.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji pale oko 0,2 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio na gubitku 0,05 posto.

Taj je indeks u ponedjeljak pao 0,8 posto zbog političke napetosti nakon što je u nedjelju Sjeverna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus detoniranjem hidrogenske bombe.

Bijela kuća poručila je da su sve opcije za odgovor Sjevernoj Koreji otvorene, a SAD je pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da uvede najjače moguće sankcije Pyongyangu.

Zbog eskalacije napetosti, STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica u ponedjeljak je pao 0,5 posto. Na Wall Streetu se, pak, zbog praznika nije radilo, dok je jutros terminski S&P 500 indeks u minusu 0,2 posto.

"Nije jasno može li diplomacija riješiti ovaj problem, s obzirom da to nije uspjela posljednjih 25 godina. No, čini se da SAD nije spreman za vojnu akciju, pa ćemo vjerojatno svjedočiti pat poziciji, što će držati tržišta na oprezu", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

I dok se čeka daljnji razvoj situacije, u fokusu ulagača su investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Zbog toga su i jutros porasle cijene državnih obveznica, kao i cijena zlata, koja je dosegnula 1.333 dolara po unci, blizu najviše razine u 11 mjeseci.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu valute koje se smatraju sigurnijim utočištem, kao što su japanski jen i švicarski franak, i dalje jačaju. Zbog toga je cijena dolara jutros pala na 109,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 109,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura dosegnuo 1,1905 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1885 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,15 posto, na 92,53 boda.

A cijene se nafte ovih dana stabiliziraju, dok se smiruje situacija na jugu SAD-a nakon uragana Harvey. Nakon jučerašnjeg blagog pada, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,2 posto, na 47,40 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.