Azijska tržišta: Indeksi pali, nema ništa od smanjenja kamatnih stopa

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jul.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi pali, nema ništa od smanjenja kamatnih stopa

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer su splasnula očekivanja ulagača da će američka središnja banka krajem srpnja oštro smanjiti kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,35 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,1 i 0,7 posto.

Azijske burze prate pad Wall Streeta na kojemu su u petak cijene dionica bile pod pritiskom zbog splasnulih nada u oštrije smanjenje ključnih kamatnih stopa Feda.

U petak je, naime, Wall Street Journal izvijestio da američka središnja banka nije spremna za smanjenje kamata za 0,50 postotnih bodova na sjednici krajem srpnja.

WSJ piše da je izgledno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova na predstojećoj sjednici, a potom je moguće daljnje smanjenje cijene novca zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih neizvjesnosti.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed već u srpnju agresivno smanjiti kamate.

„Mogućnost smanjenja kamata za 0,50 postotnih bodova gotovo je sasvim isključena nakon napisa u WSJ-u i drugih nastojanja Feda da ublaži očekivanja ulagača", kaže Kenji Yamamoto, ekonomist u tvrtki Daiwa Securities.

I dok je pisanje WSJ-a negativno utjecalo na tržišta kapitala, dolar je u petak na valutnim tržištima ojačao, a jutros stabilno održava te dobitke.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,17 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 107,95 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,1215 dolara.

A cijene su nafte jutros porasle zbog napetosti između Irana i zapadnih zemalja u Perzijskom zaljevu. Tako su nadoknadile dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su pale više od 5 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,95 posto, na 56,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,4 posto, na 63,35 dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.