Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 09:05

Ana Brnabić se sastala sa premijerom Japana Fumiom Kišidom

Drugog dana posete Japanu, premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa premijerom te zemlje Fumiom Kišidom. Istakla je da je imala važne razgovore u Tokiju i da se nada da će oni doprineti daljem razvoju saradnje dve zemlje, te prenela da je i u razgovorima u Japanu u fokusu bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom pitanju.
Ana Brnabić je poručila da je imala dobar sastanak sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, te da će Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nastavi da gradi političke i ekonomske veze sa Japanom.

"Iskoristićemo razgovore da dalje gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom. Kuriozetet na ovim političkim sastancima, pa i sa premijerom, je da nekada deluje kao i da nismo odlazili iz Evrope. Tema Ukrajine je toliko prisutna na sastancima i pozicija i položaj Srbije prema tom pitanju, to jest da li ćemo uvoditi sankcije ili ne, kako nismo još", rekla je Brnabićeva posle razgovora u Tokiju sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.
Istakla je da su sastanci u Japanu bili dobra prilika da još jednom obrazloži principijelnu poziciju Srbije i dodala da će to biti korisno, jer je Japan zemlja gde i dolazak investitora umnogome zavisi od toga kakva je preporuka njihove vlade - da li da investiraju ili ne, da li smo stabilna zemlja ili ne.
"Bilo je korisno videti se sa premijerom Japana i obrazložiti našu poziciju. I jutros na radnom doručku sa predstavnicima parlamentarne lige prijateljstva Japana i Srbije, takođe sam imala prilike da govorim o ovim stvarima, obrazložim principijelnu i jasnu poziciju Srbije, što će, nadam se, doprineti da se naša pozicija bolje razume, da nema nikakve negativne efekte na dodatne investicije Japana u Srbiju", kazala je ona.
Rekla je da se vraća u Srbiju sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti s tim u vezi pred nama, ako ne u ovoj, svakako u idućoj godini.
"Ukrajina u fokusu razgovora" Ukazala je da je razgovorima u Japanu u fokusu bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom pitanju.
"Japanska politika je dosta drugačija od one u Evropi i drugim krajevima sveta. Ne vrše pritisak, ali su zainteresovani da čuju kakva je naša pozicija, zbog čega nismo uveli sankcije, kako se naša pozicija poklapa sa njihovom, a ona je u suštini ista. Ni mi nismo neutralni po tom pitanju", kaže premijerka. 
Ističe da je naša pozicija jasna: pridružili smo se rezolucijama UN i deklaracijama EU, osudili agresiju i Ministarstvo spoljnih poslova je jasno reklo da nećemo priznati rezultate referenduma.
"Naša pozicija je jasna, pridružili smo se rezolucijama UN i deklaracijama EU, osudili agresiju. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je jasno reklo da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je u tome što mi nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji. Imamo za to dobre obrazložene razloge. Bilo je dobro da se to objasni", istakla je ona.
"Srbija će nastaviti da ulaže u odnose sa Japanom"Poručila je da će Srbija dati sve od sebe da dalje gaji i ulaže u odnose sa Japanom, jer su oni bitni politički i ekonomski.
Na početku sastanka, japanski premijer Fumio Kišida zahvalio je Ani Brnabić na dolasku na državnu sahranu bivšeg predsednika Vlade Šinza Abea.
Kišida je podsetio na to da je juče obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, kao i na posetu Abea Srbiji 2018. godine posle koje je povećan broj japanskih investicija.
Premijerka je poručila da je počastvovana što je imala priliku da prisustvuje državnoj sahrani lidera koji je bio veliki prijatelj Srbije.
On je zahvalio na dolasku na državnu sahranu bivšeg predsednika Vlade Šinza Abea i podsetio da je juče obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić sa premijerom Kišidom: Važni odnosi sa Japanom, Ukrajina u fokusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022

Premijerka Ana Brnabić, na kraju posete Japanu, istakla je da je imala važne razgovore u Tokiju i da se nada da će oni doprineti daljem razvoju saradnje dve zemlje, te prenela da je i u razgovorima u Japanu u fokusu bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom pitanju..."Imala sam dobar sastanak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.