Amerika i Japan potpisali bilateralni trgovinski sporazum

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika i Japan potpisali bilateralni trgovinski sporazum

Vašington -- Amerika i Japan zvanično su potpisali u Vašingtonu bilateralni trgovinski sporazum.

Sporazum su potpisali japanski ambasador u SAD Šinsuke Sugijama i američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer u Beloj kući.

Sporazum koji su Japan i SAD objavili prošlog meseca obuhvata i veći pristup američkih poljoprivednih proizvođača japanskom tržištu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predsednik SAD Donald Tramp juče je izjavio da će sporazum sa Japanom promeniti situaciju za poljoprivrednike u SAD te da će im omogućiti značajno veći pristup na strano tržište, prenosi capital.ba.

Japanski poljoprivrednici smatraju da novi trgovinski sporazum zadaje još jedan udarac poljoprivredi te zemlje nakon potpisivanja Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) i Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU.

Kritičari smatraju da se japanska poljoprivreda suočava sa nizom problema, poput starenja i odlaska stanovništva, te da administracija premijera Šinza Abea nije usvojila konkretne mere protiv ovih spornih pitanja.

Tramp je povukao SAD iz TTP-a, koji je stupio na snagu među 11 država u decembru prošle godine.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.