Abe: Japan namerava da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom uz rešavanje teritorijalnog pitanja

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe: Japan namerava da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom uz rešavanje teritorijalnog pitanja

Japanska vlada namerava da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom na osnovu rešavanja teritorijalnog pitanja, saopštio premijer Japana Šinzo Abe, govoreći na otvaranju sednice japanskog parlamenta.
"Odnosi sa Rusijom se nalaze u nenormalnom stanju, jer više od 70 godina nije sklopljen mirovni sporazum između dve zemlje", rekao je Abe. Istovremeno, premijer je istakao da se dosledno sprovode sporazumi postignuti nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu u decembru 2016. godine.

"Nekadašnji stanovnici ostrva posetili su grobove svojih predaka. Pitanje zajedničkih ekonomskih aktivnosti usmerava se ka realizaciji", nastavio je Abe.

"Na osnovu odnosa poverenja s predsednikom Putinom rešićemo teritorijalno pitanje i zaključiti mirovni sporazum sa Rusijom. Otvorili smo novu eru u bilateralnim odnosima", rekao je Abe.

U septembru je Putin tokom razgovora na Istočnom ekonomskom forumu, predložio Japanu da se potpiše mirovni sporazum pre kraja godine bez preduslova. Nakon toga, 18. oktobra, Putin je rekao da je tokom razgovora sa Abeom u Vladivostoku, Abe poručio da je nemoguće zaključiti mirovni sporazum između Tokija i Moskve sve dok se teritorijalno pitanje ne reši. Kako je objasnio Putin, Rusija nije predložila da se ne razmatra rešenje teritorijalnog pitanja. Prema rečima ruskog lidera, zaključivanje mirovnog sporazuma pomoći će povećanju nivoa poverenja između zemalja, što bi dovelo do ubrzanja rešenja i teritorijalnih problema.

Od sredine prošlog veka, Moskva i Tokio vode pregovore o mirovnom sporazumu o ishodu Drugog svetskog rata. Glavna prepreka za njegovo zaključivanje je pitanje pripadnosti južnog dela Kurilskih ostrva. 1945. godine ovaj celi arhipelag je inkorporiran u Sovjetski Savez, ali je japanska strana osporila pripadnost Iturupa, Kunašira, Šikotane i grupe trenutno nenaseljenih ostrva, koja se u Japanu nazivaju Habomai. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je više puta saopštilo da je suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodni pravni okvir, nedvosmislen.

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.