Nemački Fišer automotiv otvorio fabriku u Jagodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 01:25

Nemački Fišer automotiv otvorio fabriku u Jagodini

Nemačka kompanija Fišer automotiv sistem otvorila je danas u Jagodini fabriku u kojoj će se proizvoditi auto delovi i dodatna oprema za automobile visoke klase, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije presekao je vrpcu zajedno sa predstavnicima kompanije, čime je zvanično fabrika počela sa radom.

Vučić je zatim obišao pogon i porazgovarao sa radnicima kojima je poželeo srećan rad i tom prilikom je saznao oni da nisu samo iz Jagodine, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i iz Paraćina, Ćuprije, Despotovca, Kragujevca i drugih mesta.

Predsednik je istakao da je veoma srećan što su uspeli da dovedu takvog investitora u Srbiju i zahvalio vlasniku nemačke kompanije Klausu Fišeru i svima koji su u tome učestovali, kao i predsedniku Skupštine Jagodine Draganu Markoviću.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je još lepša vest što je isti investitor najavio da bi u Jagodini trebalo da otvori još jednu fabriku.

"Fišer je rekao da će u narednom periodu gledati da novu fabriku, fabriku tiplova smesti ne samo u Srbiju, već upravo u Jagodinu. To je velika vest za Jagodinu, Pomoravski okrug i celu Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da je će u tom pogledu investitor imati podršku države.

Takođe, Vučić je dodao da je budućnost u porodičnim kompanijama. Poručio je da država želi svim građanima da obezbedi posao, ako žele da rade.

"Zato treba da se naučimo nemačkoj disciplini, japanskoj štedljivosti i uz srpsku kreativnost da budemo najbolji u Evropi. Sem u Jagodini, fabrika treba i u Ćupriji. Moramo da rešimo fabriku stakla u Paraćinu, pa onda i Despotovac i Sviljanca", rekao je on.

Konstatovao da će biti teško većeg ulagača dovesti u Rekovac pošto je to mesto malo, ali i nedostaje radna snaga.

Predsednik je kazao da su nemačke kompanije kada su došle u Srbiju zapošljavale oko 17.000 radnika, dok sada zapošljavaju oko 70.000 ljudi u Srbiji, što takođe govori koliki je uspeh Srbija postigla. Dodao je da su to sve preduzeća sa izvozom od 100 odsto i da će Fišer izvoziti za najbolje brendove kao što su bmw, mercedes, audi...

Predstavnici kompanije su upoznali Vučić sa proizvodnim procesom koji je potpuno automatizovan.

Investicija Fišera vredna je oko 40 miliona evra, a u proizvodnoj hali površine 8.000 kvadratnih metara radiće 350 zaposlenih.

Fišer je proizvodnju u Jagodini počeo krajem prošle godine u iznajmljenoj hali preduzeća Visokogradnja inženjering gde je zapošljavao 100 radnika.

Ta kompanija svoje fabrike ima još u Nemačkoj, SAD-u, Kini i Češkoj gde zapošljava oko 5.200 radnika.

Fišer izvozi u 120 zemalja, a njegov proizvodni program namenjen je proizvođačima automobila Mercedes, BMW i Folksvagen grupa.

Prošle godine je grupacija Fišer ostvarila promet od 872 miliona evra.

To je četvrta strana fabrika u industrijskoj zoni u Jagodini, prethodno su svoje proizvodne pogone tu izgradile tri kompanije iz Italije.

Jagodina i ceo pomoravski kraj imaće dobru budućnost

Vučić je kazao da danas ne može da sakrije osmeh i zadovoljstvo, kao i u sličnim prilikama kada se otvaraju nove fabrike, jer sve što radi za građana, kaže ima smisao upravo u takvim fabrikama.

Vučić je istakao da je kao predsednik vlade doveo prvu nemačku firmu u Srbiju Dr Oetker i da se tada nadao da to neće biti i poslednji nemački investitor kojeg je doveo u našu zemlju.

Daćemo sve od sebe da ekonomski napredujemo, poručio je Vučić i izrazio očekivanje da ćemo uspeti da iskoristimo visoke proizvodne cene u mnogim zapadnim evropskim zemljama i da ćemo privući investitore iz Nemačke zbog stabilnosti koju imamo i dobre radne snage.

Tako se podstiču investicije, izvoz i potrošnja, što znači veći rast i uspeh Srbije, rekao je Vučić.

Predsednik kaže da MMF očekuje rast BDP-a Srbije od šest odsto, a da on očekuje da će taj rast biti veći od sedam odsto, uprkos visokoj bazi od prethodne godine.

Poručio je da u Srbiju treba da se vrate i zanatlije, tesari, bravari... i da moramo da imamo više dece, jer bez dece nećemo imati ni budućnosti.

Poželeo je nemačkom investitoru veliki profit, a radnicima dobre plate i sigurnu budućnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: "Malopre sam čuo najlepšu stvar za Jagodinu"

Izvor: B92, 10.Jun.2021

Jagodina -- U Jagodini je danas svečano otvorena nemačka fabrika "Fischer automotive systems"...Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Vučić kaže da je ovo velika stvar za nas. "Moraćemo još da se trudimo da svim ljudima koji žele da rade obezbedimo posao. Što više...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.