Strava: U lančanim sudarima kod Jagodine sedmoro poginulih, oko 40 povređenih (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strava: U lančanim sudarima kod Jagodine sedmoro poginulih, oko 40 povređenih (VIDEO)

Na auto-putu kod Jagodine, danas oko 7.20 sati došlo je do lančanih sudara, u oba smera, u kojima je život izgubilo sedam osoba. Medicinska pomoć ukazana je 27 osoba, od kojih je 17 zadržano na lečenju.  Deo auto-puta Beograd-Niš između Jagodine i Ćuprije, danas oko 16 časova ponovo je otvoren i pušten u saobraćaj. U smeru ka Nišu otvorene su preticajna i zaustavna traka, dok se u smeru ka Beogradu koriste preticajna i vozna traka auto-puta, saopštio je Auto moto savez Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Na mestu udesa, lakše i teže povrede je zadobilo 35 do 40 osoba.

Do saobraćajne nezgode, u kojoj je učestvovalo 34 vozila, je najverovatnije došlo usled slabe vidljivosti uzrokovane maglom.

Na tom delu auto-puta dogodile su se dve saobraćajne nesreće, po jedna u oba smera, jedna od druge udaljena oko 400 metara.

U saobraćajnoj policiji preciziraju da su tri osobe poginule na traci iz pravca Niša, i četiri na traci iz pravca Beograda.

Lekari u bolnicama u Jagodini i Ćupriji danas imaju pune ruke posla.

U Opštu bolnicu u Jagodini smešteno je sedam povređenih osoba - dvoje državljana Srbije i po jedan Nemac, Grk, Turčin, Albanac i Poljak.

Kako je Tanjugu izjavio direktor bolnice Miloš Lukić, jedna osoba je prebačena na Odeljenje neurohirurgije u Ćupriji, a ostale su zadržane u Jagodini, i radi se o hirurškim i ortopedskim povredama.

"Povrede su ozbiljne, ali niko nije životno ugrožen", rekao je Lukić.

U Opštoj bolnici u Ćupriji zbrinuto je devet osoba.

Jedan pacijent je upućen na lečenje u Klinički centar Niš, a jedan je  smešten u jedinicu intenzivne nege, izjavio je Tanjugu direktor bolnice Slobodan Gajić.

Na mestu udesa, uz saobraćajnu policiju su bili i vatrogasci, koji su gasili požar na dva kamiona i specijalnim makazama sekli automobile i vadili povređene. Takođe, na lice mesta stigle su i medicinske ekipe, dizalice i šlep vozila.

Među stradalima i sudija Apelacionog suda i njen suprug

U sudarima su poginuli sudija Apelacionog suda u Kragujevcu Suzana Vidanović i njen suprug advokat Mile Vidanović, javljaju beogradski mediji.

"Blic" prenosi izjavu predsednice Apelacionog suda Dubravke Damjanović, koja je rekla da je sudija Vidanović uzela slobodan dan kako bi supruga odvezla na kontrolu kod lekara u Kragujevac.

Damjanović je dodala da su "svi potrešeni vešću da je sudija tog suda Suzana Vidanović sa svojim mužem poginula u saobraćajnoj nesreći, koja se jutros dogodila na autoputu Beograd - Niš".

Uvesti ITS sistem i meteo stanice kraj puteva

Uvođenjem inteligentnih transportnih sistema - ITS i postavljanjem meteo stanica kraj puteva smanjio bi se broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća poput jutrošnje na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Božović je naveo da bi meteo stanice postavljene duž auto-puta i drugih puteva u Srbiji prikupljale podatke o vremenskim prilikama u svakom trenutku i da bi ih ''u realnom vremenu prenosile do operativnih centara''.

Odatle bi, kako je objasnio, preko portala koji se, takođe, postavljaju kraj saobraćajnica, vozačima prenošene informacije o stanju na putevima.

Takvih portala za sada, kaže, ima na nekoliko tačaka na auto-putevima u Srbiji i dodaje da ih treba postaviti na mnogo više mesta.

''Tako bi vozačima, recimo, stizale poruke da nailaze na gustu maglu i da treba da promene brzinu kretanja ili da je na određenoj deonici zabranjen saobraćaj što znači da bi morali da zaustave vozilo dok magla ne prođe'', rekao je Božović za TV Prvu.

Upitan šta vozači u Srbiji mogu da preduzmu dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj, Božović je naveo da ''gotovo da ništa ne mogu da urade'' jer je teško predvideti da li ćete upasti u gustu maglu''.

''Ne možete unapred to da uočite, odjednom uđete u maglu i ne vidite dalje od 15 metara ispred sebe. Vozači različito reaguju, neki nastave da voze na slepo, drugi naglo koče i upravo u toj promeni brzine dolazi do sudara'', naglasio je Božović.

On je savetovao vozačima da ukoliko se nađu u takvim situacijama upale sva četiri pokazivača pravca, uspore vozilo i pređu u zaustavnu traku.

''Kada zaustave vozilo, treba da preskoče metalnu ogradu i postave sigurnosni trougao na određenoj udaljenosti iza automobila, ali pod uslovom da sve to mogu da urade na bezbedan način'', kazao je Božović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UŽAS KOD JAGODINE: Sedmoro mrtvih! (VIDEO, FOTO)

Izvor: Mondo, 09.Okt.2018

Na autoputu Beograd-Niš, između Ćuprije i Jagodine kod Mijatovca, dogodila su se dva sudara u kojima je poginulo sedmoro ljudi, a oko 27 je povređeno. Uzrok nesreće - gusta magla! Kilometarske kolone na autoputu...Policija je potvrdila da je u dva lančana sudara sedmoro mrtvih, dok je povređeno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.