Poreklo imena grada Jagodina: Čulo se kikotanje, niko nije smeo da prođe VIDEO

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 10:31

Poreklo imena grada Jagodina: Čulo se kikotanje, niko nije smeo da prođe VIDEO

Kako je Jagodina dobila ime? Za 6 vekova grad na obali reke Belice imao je tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo i da je ime Jagodina vraćeno 1992.

Jagodina promenila tri imena, ali se oduvek dovodi u vezu sa jagodama. Nekada su obronci oko Jagodine, bili su crveni od jagoda, i to nije bilo samo crveno, već samo lepo i mirišljavo, kaže legenda, da su meštani odlučili da se zove Jagodna.

Postoji još jedna legenda koja nas vezuje za krčmaricu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jagodu koja je imala svoje kafane ovde u Jagodini, ona je preko dana služila goste, a noću je sa svojom družinom prerušena u muškarca išla pljačkala i ubijala Turke. Turci su to čuli, zapalili njene kafane, ubili Jagodu, međutim, kaže legenda, da se dugo sa tog zgarišta čulo njeno kikotanje da više niko nije smeo da prolađe tuda.

Detaljnije pogledajte u sledećem video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.