Novi Sad: Otvorena senzorna soba za terapeutski rad sa decom

Izvor: Blic, 29.Jun.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Otvorena senzorna soba za terapeutski rad sa decom

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama "Milan Petrović" u Novom Sadu danas je otvorena senzorna soba, namenjena individualnom terapeutskim radu sa decom koja imaju problema u socijalnoj komunikaciji.

U senzornoj sobi obavljaće se terapija dece i mladih sa posebnim potrebama, dece sa mentalnom retardacijom, dece koja boluju od autizma, hiperaktivnog sindroma i drugih poremećaja čije su poteškoće najčešće u vezi sa preteranom ili smanjenom senzornom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osetljivošću.

Senzorne sobe su do sada otvorene u Beogradu, Jagodini i Somboru, a sredstva za otvaranje senzorne sobe u školi "Milan Petrović" omogućila je kompanija "VIP mobajl" u saradnji sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike.

Direktorka škole "Milan Petrović" Slavica Marković rekla je da će deca tokom programa moći da stimulišu svoja čula, u zavisnosti od toga da li im je potrebna aktivna stimulacija ili da ona bude umanjena.

"U sobi postoje različiti stimulatori svih čula, kao što su dušeci sa zvučnim vibracijama ili razni zvučni i svetlosni efekti. Nažalost, malo je ovakvih soba u Srbiji, jer je oprema skupa i uvozi se", rekla je Markovićeva.

Direktorka Narodne kancelarije Tatjana Pašić rekla je da je kompanija "VIP mobajl" uložila u projekat opremanja četiri senzorne sobe u Srbiji ukupno pet miliona dinara, a sredstva su, pored opremanja soba, iskorišćena i za obuku 20 psihologa i defektologa koji će raditi sa decom.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.