NOVI PROJEKAT: Vučić i Dačić dobijaju voštane figure u Jagodini

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2019, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PROJEKAT: Vučić i Dačić dobijaju voštane figure u Jagodini

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, otvoren je 2008. godine

U Muzeju voštanih figura u Jagodini svečano postavljene dve nove voštane figure, nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta nesvrtstanih Gamala Abdela Nasera i sadašnjeg predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da je prilikom posete guvernera Crvenog mora generala Ahmeda Abdalaha Jagodini u februaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dogovorena izrada figura Nasera i Sisija.

- Egipat je važan faktor na Bliskom istoku i Srbija hoće da jačamo ekonomske odnose i razmenjujemo turiste. Siguran sam da će veći broj afričkih turista da dolazi u Beograd i Jagodinu. Oni će videti da Srbija nije onakva kakvom je prikazuju veliki mediji, već da je mala država koja želi da sarađuje sa celim svetom - rekao je Marković.

On je kazao da 30 privrednika sutra putuje u Egipat gde će imati političke i ekonomske sastanke, kao i da je jedan od Naserovih sinova izrazio želju da se upozna sa njim. Marković je najavio da će u oktobru muzej dobiti još dve figure, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli podsetio je da diplomatski odnosi Srbije i Egipta traju već 111 godina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su potencijali ekonomske i trgovinske saradnje Srbije i Egipta mnogo veći od trenutnog nivoa i da u narednom periodu dve države treba zajednički da rade kako bi se oni optimalnije iskoristili.

- Srbija i Egipat sarađuju u domenu kulture, ekonomije i sporta, a na pragu smo zaključenja velikih poslova u oblasti poljoprivrede. U junu će se uspostaviti direktna vazdušna linija Er Srbije između naših prestonica što će nas dodatno povezati - rekao je Dačić.

On je kazao i da je prihvatio predlog ministra spoljnih poslova Egipta Sameha Šukrija, da zajedno sa njim bude na čelu Komiteta za saradnju Egipta i Srbije koji se dugo godina nije sastajao.

- Ove godine ćemo obnoviti rad tog komiteta i očekujem da će u narednim mesecima sednica biti održana u Egiptu + rekao je Dačić.

Svečanosti je prisustvovao i unuk Josipa Broza Tita i narodni poslanik Joška Broz koji je prvi put u Muzeju voštanih figura u Jagodini. Autor figura je beogradski vajar Branislav Crvenković sa svojim timom.

- Koristili smo najsavremenije materijale, a to je silikon. Vosak je zastareli materijal i njega koriste samo tradicionalni muzeji poput Madam Tiso - rekao je Crvenković.

, a u stalnoj postavci sada ima 33 voštane figure, ličnosti iz politike, istorije, nauke, crkve, književnosti, filma i sporta.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.