Most koji nam služi 6 decenija, kidaju ga točkovi FOTO

Izvor: B92, 18.Mar.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most koji nam služi 6 decenija, "kidaju" ga točkovi FOTO

Jagodina -- Viseći most na Velikoj Moravi, na teritoriji Jagodine, jedan od retkih u Srbiji i svetu, gotovo šest decenija opstaje i "služi narodu".

Most se nalazi između sela Vojska u opštini Svilajnac i sela Bagrdan, a narod se malo brine o njemu.

Ne koriste ga samo pešaci, već i automobilisti, a najveća "smrt za njega su traktori, koji gumama na zadnjim točkovima, kidaju daske i pragove", rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Tanjugu, meštani Bagrdana.

Na mostu je postavljen znak zabrane za traktore, "ali ne vredi, takav je naš narod", kažu oni i pokazuju na skoro popravljen prilaz mostu sa obale od Bagrdana.

Novi pragovi, nove daske, još mirišu na "firnajz", a ispred mosta, sa obe strane prilaznog puta, stoji desetak automobila sa registracijama Kragujevca i Jagodine, čekaju gazde da se vrate s druge strane Morave.

Preko mosta, koji se ljulja, preleze i pešaci, neki sa poljoprivrednim altakama, motornim testarama...

Na mostu mestimično pokidane i polomljene daske i pragovi, nesiguran za vozila, ali pešaci, pazeći na oštećenja, prelaze iznad mutne i nabijale reka, gde je danas, prema merenjima Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije, vodostaj 429 centimetara.

Meštani kažu da se most "slabo održava, gotovo nikako, sami menjamo kada se nešto polomi i kada nam je potrebno da nešto prevezemo", a nisu sigurni ni čiji je most i ko bi ga trebao održavati.

Most su, zapisali su hroničari, 1960-ih godina izgradile jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Projektovao ga je kapetan Predrag Jovanović, a izgradila inženjerijska jedinica majora Mihajla Milutinovića.

Most je dug oko 200 metara, pričvršćen na betonske stubove čeličnim sajlama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Most na Moravi: Služi narodu, a narod o njemu ne brine (FOTO)

Izvor: BKTV News, 19.Mar.2018, 08:56

"Ne vredi, takav je naš narod"....Viseći most na Velikoj Moravi, između sela Vojska u opštini Svilajnac i sela Bagrdan na teritoriji Jagodine, jedan od retkih u Srbiji i svetu, gotovo šest decenija opstaje i "služi narodu", a narod se malo brine o njemu...Ne koriste ga samo pešaci, već i automobilisti,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.