Decenija od ubistva novinara Milana Pantića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 05:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija od ubistva novinara Milana Pantića

JAGODINA -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) negodovalo je danas što ni posle deset godina nisu otkriveni nalogodovci i ubice novinara Milana Pantića.

U Srbiji se tako nastavlja, smatra to udruženje, sa praksom da umesto istine o monstruoznim zločinima, naše kolege dobijaju spomenike, ulice i trgove", ocenilo je u saopštenju to udruženje.

"Bezuspešni apeli porodica ubijenih, novinarskih udruženja i javnosti da nadležni organi saopšte ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne imena počinilica a ono makar razloge zbog kojih ni danas ne znamo zašto istrage o ubistvima Milana Pantića, Dade Vujasinovicći Slavka Ćuruvije", predstavljaju vređanje žrtava, novinarske profesije i demokratije u Srbiji.

NUNS zato zahteva od nadležnih na desetogodišnjicu ubistva Milana Pantića, ne samo otkrivanje njegovih ubica, već jasan odgovor zašto ubice novinara u Srbiji ostaju neotkrivene i ko snosi odgovornost za to što dugogodišnje istrage nisu dale nikakve rezultate.

NUNS, zbog toga, poziva novinare, prijatelje Pantića, Ćuruvije i Dade Vujasinović da se ubuduće komemorativni skupovi održavaju, ne pored spomenika našim ubijenim kolegama, već ispred institucija koje su dužne da rasvetle ove zločine.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine oko osam sati u hodniku ispred svoga stana u Ulici Branka Radičevića, "sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", kako je tada saopštila policija. Ubica još nije pronađen, kao ni nalogodavci.

Na trgu, koji od prošle godine nosi njegovo ime, biće danas otkriven spomenik - bista Pantiću, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića.

Novinari će i ovog puta, sada na trgu Pantića kraj spomenika, ponoviti zahtev nadležnim organima da se ubica i nalagodavci što pre pronađu i zaslužno kazne.

Spomenik su podigli kompanija "Večernje novosti" i Skupština grada Jagodine, na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna nagrada "za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", a dobitnik je ove godine novinarka - dopisnik "Večernjih novosti" iz Šapca Aleksandra Belić.

Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa, a ustanovljena je u znak sećanja na pokojnog Pantića. Nagradu će uručiti, po tradiciji, supruga i sin Pantića Živka i Ognjen.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljniku "Novi put" iz Jagodine, njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu SAD, na 1.395 mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a od pre dve godine, njegova i slika i biografija Slavka Ćuruvije, čiji ubica takođe nije otkriven, nalaze se u novootvorenom muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

Pantić je ubijen u hodniku ispred svoga stana, oko osam sati ujutru, sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se u papaučama vraćao iz obližnje prodavnice sa veknom hleba i litrom mleka u kesi.

Najveći broj tekstova Pantić je objavio u rubrici "Crna hronika", pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

U potrazi za ubicom pripadnici jagodinske policijske i Uprave kriminalističke policije MUP Srbije "proverili su preko 2.000 lica i obavili više stotina razgovora u cilju provere svih dobijenih informacija i saznanja", rečeno je Tanjugu u PU Jagodina.

Odmah posle ubistva policija je napravila foto robot potencijalnog ubice i raspisala nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih marka, ali ubica do danas nije pronađen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.