Ambasadorka Kine u poseti kod Palme - šta sve Kinezi imaju u Jagodini

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Kine u poseti kod Palme - šta sve Kinezi imaju u Jagodini

Ambasadorka je pozvala Markovića da poseti Kinu, a on je primetio da se u susretima s kineskim ambasadorima uvek razgovaralo više o Srbiji nego o Jagodini.

Ambasadorka Kine Čen Bo posetila je Jagodinu i sa svojim domaćinom predsednikom Skupštine grada i narodnim poslanikom Draganom Markovićem - Palmom, poručila da je saradnja Srbije i Kine na visokom nivou, ali da ima još mnogo potenicjala za njeno proširenje u svim oblastima.

"Jedna velika Kina je izbrala malu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju za ekonomskog i strateškog partnera, a zahvaljujći kinskim investitorima dva velika subjekta: Železara u Smederevu i RTB Bor, nastavili su da žive, da se razvijaju, zapošljavaju radnike", rekao je Marković.

Malo je reći hvala Kini na pomoci, dodao je Marković i podsetio da u Jagodini rade dve kinske robe kuće i jedna fabrika papuča, a jedna jagodinska firma počela je da izvozi delove pilećeg mesa u Kinu.

"Kina je geografski daleko, a kada pogledamo koje odnose i podršku dobijamo od Kine i kineskog naroda, mi smo blizu i to treba iskoristiti za obostranu korist. Kinu ne možemo mnogo pomoći ali je možemo podržati da širi poslove u Evropskoj uniji", ocenio je Marković.

On je dodao da predsednik Srbije Aleksndar Vučić i ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić veoma neguju odnose sa Kinom i gledaju šta je interes Srbije i građana Srbije.

"Srbija ne može zaboraviti Kini, koja nije priznala nezavisno Kosovo, nije glasala za ulazak Kosova u UNESKO i Ineterpol, a bila je i protiv rezolucije Velike Britanije koja je tražila da se Srbija proglasi genocidnom", rekao je Marković, izrazivši uverenje da će Kina uvek biti uz Srbiju.

On je ambasadorku upoznao s protestima u Srbiji i ocenio da se iza njih kriju "bivši funkcioneri koji su imali visoke funkcije", te upitao gošču da li bi bilo moguće da se u Kini tako izađe na ulice i traži smena predsednika, koji je, kaže, ne izborima dobio 70 odsto.

Uz ocenu da protesti ne mogui da destabilizuju Srbiju Marković je poručio đacima i studentima da ne dozvole da ih političari zloupotrebljavaju , već da završavaju škole i fakultete zaposle se u Srbiji. "Ne izlazite na ulice, vi ste zavedeni", poručioi im je Marković.

Podsetio je da je pre 20 godina u agresiji NATO na SR Jugoslaviju 7. maja 1999. bombardovana ambasada NR Kine u Beogradu, te dodao da Srbija nikada neće zaboraviti NATO agresiju i da će se obratiti Međunarodnom sudu pravde.

Ambasadorka Ccen Bo je istakla da je sa svojim domaćinom imala prijateljske razgovore, pre svega o tome kako da se ojača saradnja između Kine i Srbije i Jagodine.

"Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije je dugovečno, proteklih godina našu odnosi se ubrzano razvijaju i postižu se veliki rezultati u svim oblastima, a zajednički interes su i ekonomski i društeni razvoj, to je u interesu naših naroda", rekla je Čen.

Kao najvažnije je pomenula to što se čuva međusobno poštovanje i ponovila da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i njen put u EU.

"Sigurna sam u budućnost naših odnosa, naši odnosi su u svim oblastima značajni, ali ima još velikih potencijala za sveobuhvatno strateško pratnerstvo, koje će se produbiti i proširiti", rekla je Čen Bo.

Kako je rekla, Jagodina je važna za međusobne odnose, jer Kinezi u Jagodini rade i žive i oni će, dodala je, sigurno dobiti pomoć od predsednika i grada.

Saradnju Jagodine s kineskim partnerima smatra velikim potnecijalom, pre svega u industrijskoj sferi i poručila je da će nastojati da dovede što više kinskih investitora, da ulažu u Srbiju, ali i u Jagodinu.

"Takođe i da što više kinskih turista dođe u Srbiju u Jagodinu. Jagodina će digurno u buducnosti biti njihova važna destinacija", dodala je ambasadorka koja je posetila Indusutrijsku zonu, gde rade četiri fabrike investitora iz Italije, Fabriku namestaja "Jela" i Turistički kompleks "đurđevo brdo"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.