Muzej vazduhoplovstva obnavlja boje JAT-ove Karavele: Farbanje gotovo u naredna tri meseca

Izvor: TangoSix.rs, 20.Nov.2018, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej vazduhoplovstva obnavlja boje JAT-ove Karavele: Farbanje gotovo u naredna tri meseca

Radovi na farbanju JAT-ove Karavele YU-AHB počeli su u petak 9. novembra u prednjem spoljašnjem delu Muzeja vazduhoplovstva gde je do sada i bila izložena, saopšteno je iz Muzeja Tango Sixu.
Kako navode, radove obavljaju trojica radnika, a očekuje se da će kompletan proces farbanja biti gotov za tri meseca.
 
 
U toku tehnička priprema karavele >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << / Foto: Igor Salinger, Aermedia.com
Đorđe Ivanov jedan je od uključenih u akciju / Foto: Igor Salinger, Aermedia.com Tim povodom, direktor Muzeja Čedo Milivojević za Tango Six objašnjava kako je Muzej obezbedio obnavljanje boja za Jatovu Karavelu:
– Ponude izvođača koje smo dobili bile su za nas basnoslovne i neostvarive, s obzirom na to da smo veoma kratkog budžeta. Sklopili smo kockice i obezbedili sredstva (iz sopstvenih prihoda) da svojim snagama, angažujući penzionere koji to znaju da rade, kao i kupovinom alata koji su potrebni, a koji će nam ostati za buduće projekte, počnemo sa radom.
Avion je prvo očišćen od lišaja, opran, a prilikom farbanja aviona koristiće se akrilne boje visokog kvaliteta s obzirom na to da avion nije u letnom stanju. Na taj način zaštitićemo avion od vremenskih nepogoda i očuvaćemo dobar izgled Karavele. –
Interesantno je da je jedan od trojice zaduženih za farbanje Karavele i Đorđe Ivanov, modelar koji je pravio čuvene „ratne“ makete MiG-a 29 tokom bombardovanja 1999. godine.
Prethodna inicijativa čišćenja Karavele od strane grupe vazduhoplovnih entuzijasta i profesionalaca završila se neslavno. Kako je Tango Six izveštavao aprila 2015. godine, poznanici sa nekadašnjeg foruma „Avijacija Bez Granica“ pokušali su da preseku dugogodišnje nečinjenje Muzeja po ovom pitanju. Akciju su nazvali „Četke i metle“. Nakon prvobitnih teškoća u komunikaciji i usled nepoverenja zaposlenih u Muzeju po pitanju načina na koji su hteli letelicu da očiste, preduzimljiva ekipa uspela je zaista da skine sloj lišaja sa najizloženijeg dela. Međutim, oni nisu imali plan za zaštitu aviona od izloženosti vremenskim i drugim uslovima i Karavela je nakon nekoliko nedelja ponovo bila prljava, zarasla i braon.
Ostaje da vidimo da li će druga veća inicijativa čišćenja „Bleda“ uspeti.
Čišćenje aviona od lišaja / Foto: Igor Salinger, Aermedia.com Uskoro u novim akrilnim bojama / Foto: Igor Salinger, Aermedia.com Druga veća akcija konačnog ulepšavanje najvidljivijeg aviona Muzeja vazduhoplovstva za tri godine / Foto: Igor Salinger, Aermedia.com
The post Muzej vazduhoplovstva obnavlja boje JAT-ove Karavele: Farbanje gotovo u naredna tri meseca appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.