Knjiga „Zaboravljeni album“: Zbog čega je u nesreći JAT-ovog DC-9 parče ledine na Ledinama prozvano „Mićunovo oranje“?

Izvor: TangoSix.rs, 01.Okt.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga „Zaboravljeni album“: Zbog čega je u nesreći JAT-ovog DC-9 parče ledine na Ledinama prozvano „Mićunovo oranje“?

Prva polovina sedamdesetih godina bila je nesretna za Jugoslovenski Aerotransport. Bomba (ili obaranje) iznad Čehoslovačke, Maganik, Aden. Bilo je to doba na prekretnici između dve filosofije interakcije i procedura unutar kokpita koje je docnije rezultiralo pravljenjem odlučnog reza i odlukom JAT-a da u Vršcu započne obuku svojih kadrova „od nule“.
Najbizarnija od svih nesreća verovatno je bila ona u kojoj je stradao avion >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << DC-9-32 registarske oznake YU-AJN. Letelica koja je formalno pripadala Inex-Adriji ali je te godine iznajmljena JAT-u.
Juliet November u potpunosti je uništen negde blizu Ledina, oko 2570 metara ispred piste tada „Aerodroma Beograd, Surčin“ a sama lokacija nazvana je interno u kompaniji – „Mićunovo oranje“.
Šta se nalazilo u izveštaju komisije za udese? / Foto: Tango Six Publishing Prvi put, u novoj knjizi Tango Six Publishinga „Zaboravljeni album“, imate prilike da vidite fotografije udesa „Devetke“ sa lica mesta kao i da pročitate izuzetno zanimljivu priču i splet okolnosti koji je doveo do ove nesreće. Ne tragedije, jer su srećnim okolnostima putnici i posada preživeli.
„Zaboravljeni album“ pored vojnih tema ima i znatan broj priča i fotografija iz istorije našeg civilnog vazduhoplovstva. Nesreća na Ledinama svakako je jedna od interesantnijih.
Ukoliko do sada niste, naručite knjigu „Zaboravljeni album“ preko ovog linka. Ukoliko živite u Srbiji mi snosimo troškove poštarine, vi plaćate poštaru po isporuci na vašu kućnu adresu.

 

The post Knjiga „Zaboravljeni album“: Zbog čega je u nesreći JAT-ovog DC-9 parče ledine na Ledinama prozvano „Mićunovo oranje“? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.