Srpska lista slavi: Drugi krug, ali za četiri godine

Izvor: B92, 22.Okt.2017, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista slavi: "Drugi krug, ali za četiri godine"

Srpska lista proglasila je pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori, a Centralna izborna komisija je objavila da je izlaznost bila oko 44 odsto. Glasalo se od 07.00, do 19.00 časova, a pravo glasa imalo je 1.890.952 građana.

Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, prema informacijama iz Izbornog štaba te liste, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odneo je pobedu na današnjim lokalnim izborima.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima ubedljivo pobedio u trci za gradonačelnika severne kosovske Mitrovice.

"Biće drugog kruga, ali za četiri godine“, rekao je Rakić.

Srpska lista pobedu na lokalnim izborima slavi uz trubače, vatromet i šampanjac.

Pobedu Rakića proglasio je izborni štab Srpske liste, ali i poslanik te liste u kosovskom parlamentu Igor Simić.

Simić je za RTV Pink rekao da je Rakić osvojio 80 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, kao i da je Srpska lista pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom, prenosi KoSSev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je im je pobedu.

Vučić se javio telefonom u Izborni štab Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici i čestitao im pobedu, a slušali su ga preko spikerfona pristalice i okupljeni građani.

Prema preliminarnim rezultatima NVO "Demokratija na delu", Srpska lista vodi u skoro svim opštinama sa srpskom većinom.

Kako je saopšteno, u opštini Leposavić Srpska lista je dobila 61,68 odsto glasova, u opštini Štrpce 70,54 odsto, u Novom Brdu 52,6 odsto, a u opštini Zubin Potok 79,64 odsto glasova.

Srpska je prema ovim rezultatima pobedila i u opštinama Zvečan sa 71,59 odsto, Gračanica sa 86,91 i Ranilug sa 77 odsto.

U opštinama Parteš-Vrbovac Srpska lista je dobila 61,65 odsto glasova, a u Severnoj Mitrovici 63,56 odsto.

Policija Kosova saopštila je da su sa bezbednosnog aspekta današnji izbori prošli mirno i bez ozbiljnijih incidenata koji bi uticali na tok izbornog procesa.

"Policija Kosova je uspešno ostvarila operativni plan koji je imao za cilj obezbeđivanje bezbednosti i održavanja reda, mira i javne bezbednosti u zemlji pre, tokom i posle procesa izbora na celoj teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju podeljenom medijima.

Na osnovu zvaničnih obaveštenja evidentirani su neki slučajevi koji su zahvaljujući stručnom i hitnom reagovanju uspešno rešeni od strane Policije Kosova i Državnog tužilaštva i kao primeri se navodi da je na celoj teritoriji Kosova evidentirano nekoliko krivičnih slučajeva, kao i 14 manjih incidenata.

"Vredi posebno istaći da je policija Kosova, odnosno Granična policija danas oko 12 časova na ulasku u Republiku Kosovo na prelazu Jarinje zaustavila radi kontrole putnički autobus sa registarskim tablicama KG u kojem su pronadjena sumnjiva eksplozivna sredstva i nakon provere je utvrdjeno da se radi o dve ručne bombe i dva električna detonatora koji su kontrolisano uklonjeni od strane odgovarajućih jedinica", kaže se u policijskom saopštenju.

Po nalogu tužioca, u vezi sa ovim slučajem pritvoreno je pet osoba.

Odziv u severnoj Kosovskoj Mitrovici bio je 37,94 odsto, odnosno 8.269 od 21.797 upisanih glasača.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom najviši procenat bio je u Klokotu gde je izašlo 61,92 odsto upisanih, dok je u Partešu bila 56,46, Leposaviću 47,27, Štrpcu 55,71 odsto od upisanih.

Na severu KiM u Zubinom Potoku izlaznost je bila 47,28 odsto, a u Zvečanu 46,24 odsto od upisanih glasača.

U Gračanici, na centralnom KiM izlaznost je iznosila 40,08, Ranilugu 55,16 i u Novom Brdu 55,70 odsto – pokazuju podaci na sajtu CIK-a.

Inače u Prištini, gde je upisano najviše birača, 188.341, izašlo je 47,01 odnosno 76.412 birača.

Najviša izlaznost bila je u Mamuši, koja je većinski naseljena Albancima, gde je izašlo 65,29 odsto od upisanih, odnosno 2.569 od 3.935 upisanih.

Najniži procenat izašlih na lokalne izbore bio je u Srbici, takođe sa većinski albanskim življem, gde je od 54.970 upisanih na glasačka mesta izašlo svega 16.072 što znači 31,66 odsto od onih koji su imali pravo glasa.

Iz lokalnih sredina su stigle informacije o incidentima i nepravilnostima: Hapšenje, pa puštanje nekolicine aktivista Srpske liste, otkrivanje i deaktiviranje ručnih bombi, zatvaranje administrativnog prelaza Jarinje i problemi da raseljeni iz centralne Srbije stignu do glasačkih mesta.

Centralna izborna komisija je navela u jednom od dnevnih izveštaja da uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa.

Predizborna kampanja je trajala 30 dana, a izbore, kako je najavljeno, prati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorena biračka mjesta na KiM, CIK izlaznost oko 44 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2017

BEOGRAD - Biračka mjesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 časova...Pravo da glasaju imaju još samo oni koji se trenutno na biračkim mjestima nalaze...Prema rezultatima koji se mogu naći na sajtu CIK, nešto prije 19 časova, izlaznost na KiM je blizu 44 odsto...Pravo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.