Rekordna izlaznost obilježila izbore

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna izlaznost obilježila izbore

ZAGREB - Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, u kojem se nadmeću aktuelni šef države Ivo Josipović i kandidat opozicione HDZ Kolinda Grabar-Kitarović, danas je proticao u mirnoj atmosferi i uz znatno veću izlaznost u odnosu na prvi krug održan 28. decembra prošle godine.

Političari vladajuće SDP, čiji je kandidat Josipović, ali i opozicije, pozdravili su povećanu izlaznost ističući da je to odlika demokratije i nadajući se da će takva situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << baš njihovom kandidatu donijeti prednost, koja je u prvom krugu bila minimalna.

Naime, u prvom krugu Ivo Josipović dobio je 38,46, a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 odsto glasova. Zbog toga se šesti predsjednički izbori u nezavisnoj Hrvatskoj smatraju najneizvjesnijim do sada.

Državna izborna komisija saopštila je da je u drugom krugu značajno povećana izlaznost i da je do 11.30 glasalo više od petine birača, njih 21,92 odsto, odnosno gotovo 780.000. U prvom krugu izbora u isto vrijeme na birališta je izašlo 13,19 odsto, što je oko 450.000 birača.

Predsjednik Komisije Branko Hrvatin procijenio je da bi ovakav odziv mogao da bude bitno veći i od onog u drugom krugu na posljednjim predsjedničkim izborima, održanim 2009. kada je ukupna izlaznost bila oko 50,13 odsto. Naveo je i da, za sada, nije bilo dojava o nepravilnostima, kao ni policijskih dojava o kršenju javnog reda i mira na biračkim mjestima. Birališta su bila otvorena od sedam do 19 časova.

I hrvatski političari, bez obzira na opredjeljenje, i predsjednički kandidati u izjavama datim poslije glasanja izrazili su očekivanja da će izlaznost biti veća u drugom krugu.

Josipović je rekao da očekuje rekordno visoku izlaznost, a građane je i kandidat HDZ Kolinda Grabar-Kitarović pozvala da u što većem broju ostvare svoje biračko pravo.

Govoreći o budućem odnosu prema Srbiji, Josipović je  rekao da je Srbija prijateljska zemlja Hrvatskoj, dok je Kolinda Grabar-Kitarović rekla da nema namjeru da ucjenjuje ovu državu.

Aktuelni predsjednik očekuje pobjedu i novi petogodišnji mandat, a u trijumf je uvjerena i kandidatkinja HDZ-a.

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je da očekuje veću izlaznost građana na predsjedničkim izborima nego u prvom krugu.

"Svi imaju nešto da primijete i to je u redu, ali izađi, brate, i glasaj", poručio je Milanović.

Prva potpredsjednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić kazala je da bi "bilo dobro da izlaznost na ovim izborima bude što veća - to bolja".

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ukazao je da veća izlaznost nego u prvom krugu znači da građani preuzimaju demokratsku odgovornost za stanje u državi, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko naveo je da je samo na biračkom mkestu na kojem je on glasao, izlaznost prije podne bila veća 50 odsto nego u prvom izbornom krugu.

Inače, pravo glasa na izborima ima oko 3,8 miliona hrvatskih birača koji mogu da glasaju na 6.352 biračka mjesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260, a u inostranstvu 92 u 50 država.

Izbori za predsjednika Hrvatske izazvali su interesovanje i u BiH, u kojoj živi značajn broj hrvatskih državljana s pravom glasa.

Iako je bilo otvoreno 15 biračkih mjesta, od kojih deset u Mostaru, upravo u tom gradu su se tokom dana stvarale gužve jer se mnogi glasači nisu na vrijeme registrovali. Od jutarnjih sati pred nekim biračkim mjestima u Mostaru stvoreni su veliki redovi birača. Čekalo se satima, a u takvoj situaciji bilo je i manjih verbalnih incidenata. Intervenisala je i policija, koja je usmjeravala saobraćaj te pomagala da sve prođe u najboljem redu. Većina građana nije krila ogorčenje ovakvim načinom organizacije glasanja, odnosno činjenicom da nije predviđen veći broj mjesta za glasanje. Prema izjavama očevidaca, intervenisali su i specijalci, koji su prijetili silom. Na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ­a BiH Dragan Čović, koji je glasao u Mostaru, takođe je skrenuo pažnju na nedovoljan broj biračkih mjesta u BiH. On je naglasio da očekuje da će zvaničnici Hrvatske, pa i novi predsjednik i dalje u BiH stvarati ambijent u kome će sva tri naroda biti ravnopravna.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.