Pada procena izlaznosti na izbore u BiH

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pada procena izlaznosti na izbore u BiH

Sarajevo -- Prema poslednjim podacima istraživanja, koje je sprovela kompanija Valicon, o izlasku birača na predstojeće opšte izbore BiH je u padu.

Taj pad registrovan je u odnosu na 2014, a pogotovo u odnosu na 2010. godinu.

Na snovu kontinuiranog istraživanja koje sprovodi kompanija Valicon u FBiH najverovatnije će izlaznost na izborima, koji će biti održani u nedelju 7. oktobra, izaći manje od 50 odsto.

Druga procena, zbog neizvesnosti izlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u levom krugu birača, u pesimističnom scenariju ide bliže 40 nego 50 odsto, preneo je sarajevski portal Klix. Razlozi za ovako malu izlaznost leže u činjenici da je, kako se navodi, veliki broj onih birača koji još uvek nisu odlučili koga će birati.

U ovom slučaju to je gotovo jedna petina manje od izbora 2014. godine. Može se zaključiti, navodi se, da BiH ne odstupa od generalnog trenda u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, ali i u zemljama nekadašnjeg Varšavskog bloka - u većini njih učešće na izborima je u negativnom trendu.

Nove političke stranke novim idejama, sudeći prema trenutnoj izlaznosti, do sada nisu uspele, u većoj meri i podednako u svim delovima FBiH, povući birače da se odazovu.

Dobrim delom razlog za ovako niske procene izlaznosti, kada bi danas bili izbori, leži u nedovoljno organiziranoj saradnji "srodnih" stranaka i/ili u odsutnosti jednog jasnog favorita.

U slučajevima kada se glasovi dele na više stranaka uz odsutnost jasnog favorita na kraju može doći i do veće stope apstinencije. Izostanak optimizma kod "levih birača", gradjanski orijentiranih stranaka, znatno utiče na odluku o izlasku na glasanje, a znamo da upravo ti birači prave razliku izmedju veće i manje izlaznosti, navodi se u istraživanju.

Uz napomenu da javno objavljivanje prognoza može da utiče na izlaznost i sam rezultat, portal piše da je to jedan od razloga što sve više prognoza u različitim zemljama na kraju "ispadnu kao pogrešne".

Drugi razlozi, navodi se, kriju se u fenomenu tzv. društveno nepoželjnih odgovora u anketama - situacija u kojoj anketirana osoba ne želi "priznati" za koga će ustvari glasati, ali i u tzv. taktičnom glasanju, situacija u kojoj birač daje svoj glas na izborima nekom samo zato da druga stranka ne bi pobedila i/ili jer njegov prvi odabir ne može biti pobednik.

Odlučivanje u poslednjim danima u ovakvim slučajevima dodatno komplicira prognoze izlaznosti - u BiH je na izborima 2014. godine 30 posto birača u poslednjoj sedmici kampanje odlučilo koga bira - pa tako mogu u poslednji trenutak odlučiti da ne izađu.

Bude li došlo do ikakvih promena izmedju prognoze i konačnog rezultata, Valicon će odmah nakon izbora pripremiti detaljnu analizu migracija birača izmedju različitih opcija u tzv. Post-poll istraživanju, preneo je portal Klix.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.