Atina: Referendum kontradiktoran, ostajemo posvećeni sporazumu

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: Referendum kontradiktoran, ostajemo posvećeni sporazumu

Rezultat "konsultativnog referenduma u prijateljskoj Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji (BJRM)" je kontradiktoran, veliki broj građana je rekao "da", ali to nije u skladu sa izlaznošću na referendumu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke i poručilo da ta država ostaje posvećena Prespanskom sporazumu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Veliki deo građana susedne države je podržao sporazum (sa Grčkom). Ipak, značajan deo njih je prema njemu bio skeptičan. Grčka poštuje izbor građana Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Dalji koraci zahtevaju trezvenost svih strana, bez izuzetka, da bi pozitivan potencijal Prespanskog sporazuma bio očuvan", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Ministarstvo je poručilo da pažljivo prati razvoj događaja.
Generalno, kako se navodi, ovo ministarstvo smatra da "klima nacionalizma, sumnje, lažnih vesti na dnevnom nivou i ekstremnog fanatizma", "nažalost onemogućava trezvenu procenu veličine benefita ovog sporazuma i sprečava neophodno međusobno razumevanje naroda i razvoja međusobne saradnje".
Primedbe na račun Prespanskog sporazuma su se pokazale kao pogrešne i netačne, smatra grčko ministarstvo i navodi da potreba za saradnjom u regionu raste.
"Ekstremni i agresivni nacionalizmi u našem regionu, neodgovornost prema budućnosti regiona... ne daju šansu regionu u celini", napominje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Atina: Grčka će poštovati izbor gradjana na referendumu

Izvor: Beta, 30.Sep.2018

Vlada Grčke večeras je ocenila da je na referendumu u Makedoniji većina gradjana koji su izašli podržala dogovor dve države o rešavanju spora oko imena, ali da ga deo društva gleda sa skepticizmom.U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, koje prenose makedonski mediji, ističe se...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.