Ako Mađarska izglasa Da, Orban podnosi ostavku?

Izvor: B92, 02.Okt.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako Mađarska izglasa "Da", Orban podnosi ostavku?

Budimpešta -- Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će glas "Ne" na referendumu biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske.

On je dodao da će podneti ostavku ako većina bude glasala "Da".

Agencija AP ocenjuje da je Orban govorio o eventualnom podnošenju ostavke kako bi uticao na izlaznost na birališta.

Referendum nema obavezujuće pravne posledice po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropsku uniju, ali je Orban izrazio nadu da će povećati pritisak na Brisel.

"Najznačajnija stvar za mene sledeće nedelje biće da odem u Brisel, održim pregovore i uz pomoć ovih rezultata, ako budu adekvatni, da pokušam da obezbedim da ne bude obavezno prihvatanje ljudi u Mađarskoj koje mi ne želimo", rekao je Orban, pošto je glasao na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi.

Orban je takođe izrazio nadu da će i u drugim zemljama biti referenduma protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama.

"Ponosni smo što smo prvi. Nažalost, mi smo jedini u Evropskoj uniji koji su uspeli da održe (referendum) o pitanju migranata", rekao je premijer Mađarske.

U Mađarskoj se održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer Viktor Orban želi da dobije podršku građana za protivljenje sporazumu o ravnomernoj raspodeli tražilaca azila po zemljama EU.

Pitanje na referendumu je "Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta?".

Nekoliko opozicionih i aktivističkih organizacija pozvalo je građane na bojkot referenduma.

Vlada Mađarske je takođe 2015. podnela tužbu u Evropskom sudu pravde zbog odluke EU da uvede obavezujuće kvote za raspodelu 160.000 tražilaca azila.

Skoro 400.000 migranata prošlo je kroz Mađarsku prošle godne na putu ka zapadnoj Evropi.

Pitanje na referendumu glasi: "Da li se slažete sa time da Evropska unija može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.