Zeman: Babiš nije populista već pragmatičan, poveriću mu da bude premijer

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Babiš nije populista već pragmatičan, poveriću mu da bude premijer

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da lider stranke ANO koja je pobedila na parlamentarnim izborima u petak i subotu, tajkun Andrej Babiš nije nikakav populista, već pragmatičan političar koji doduše ima manu jer se ne razume u Evropsku uniju i NATO ali da će ga imenovati za premijera, bez obzira što je pod krivičnom istragom zbog zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropskih fondova.

"Držim se svojih obećanja. Imenovaću kao premijera pobednika izbora. Da je pobedio gospodin Kalousek (TOPO9) stisnuo bih zube ali bio bi premijer. Babiša ne bih imenovao samo ako bi on pobegao. Bio sam spreman da mu pružim podršku da ostane ministar finansija, ali on je pobegao", kazao je danas Zeman u redovnom mesečnom intervjuu za češki tabloid Blesk.

Babiša je u maju naterao zbog sukoba interesa, skandala sa zloupotrebom evropskih dotacija i optužbama za utaju poreza preko namenski nabavljenih obveznica Agroferta, kao i korišćenju medija čiji je vlasnik za diskreditaciju političkih protivnika naterao da ode iz vlade i sa funkcije ministra finansija dosadašnji premijer Bohuslav Sobotka.

Češki predsednik odbio je danas preovladajujuće ocene u svetu i kod čeških analitičara da je Babiš populista sa jedinim programom da upravlja Češkom kao što upravlja svojim koncernom prehrambene i hemijske industrije Agrofert, čije bogatstvo je udvostručio za tri po godine u vladi na preko četiri milijarde dolara i drugi je najbogatiji čovek u Češkoj a najbogatiji Slovak prema listi američkog magazina Forbs.

"Babiš je lično veoma harizmatičan. Pozitivne odlike su mu da je izuzetno vredan. Ima talent za organizaciju zahvaljujući kome je stvorio jak politički pokret. A treće? Ume brzo da reaguje. Tri negativne strane - malo se razume u spoljnu politiku. Znači perfektno govori tri jezika ali malo se razume u pitanja u EU i NATO a pre svega u naš prodor na istočna tržišta - Kina, Rusija i dalje zemlje", kazao je Zeman.

Češki predsednik priznao je da može da se desi da sam Babiš, zbog skandala koji su isplivali na videlo u poslednjih godinu dana, pre svega zbog toga što je pod krivičnog istragom i optužen da je na prevaru mahinacijama uzeo iz EU dotaciju od dva miliona evra za svoju luksuznu farmu Rodino gnezdo i preti mu zatvor, može da odluči da premijer bude neko drugi.

Babiš je doduše pred izbore kazao da nije Jaroslav Kačinjski i da nema nameru da vuče konce iz senke, kao lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, međutim u parlament je na ovim izborima ušlo čak devet stranaka, ANO nema dovoljno glasova da vlada kao konzervativci Kačinjskog samo a većina potencijalnih koalicionih partnera Babiša isključila je da bi ušla u vladu na čijem čelu je premijer koji može lako da završi u zatvoru.

Krivičnu istragu za zloupotrebu evropskih dotacija, aferu koju istražuje u služba za borbu protiv korupcije EU OLAF, češki predsednik je označio za policijsku provokaciju.

"Da sam poslanik ANO glasao bih sada u parlamentu protiv toga da Babišu ukine imunitet. Cela ta afera je policijska provokacija", rekao je Zeman.

Poslanički dom ukinuo je Babišu i njegovom bliskom saradniku iz Agroferta, šefu poslaničkog kluba ANO, Jaroslavu Faltineku imunitet i predao ih na krivično gonjenje policiji koja je optužila i Babiša i Faltineka i još osmoro ljudi umešanih u aferu, ali pošto je na ovim izborima Babiš ponovo dobio poslanički mandat i imunitet, parlament u novom sazivu mora da glasa o ukidanju imuniteta ponovo.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.